Samarbeidet mellom Norsk Luftambulanse, SafeSky, og Avionix skal styrke flysikkerheten i Norge med avanserte overvåknings- og varslingssystemer.

Slik vil de gjøre luftrommet tryggere

Norge blir landet i Europa med den mest omfattende dekningen av lufttrafikkdata.

Publisert Sist oppdatert

SafeSky, Avionix og Norsk Luftambulanse går nå sammen for å bedre sikkerheten i norsk luftrom.

Ved å kombinere de tre aktørenes tjenester – lufttrafikkdata, luftromsovervåkningsutstyr, avanserte kameraer, vær- og dronevarsler – er tanken at pilotene skal få enda bedre grunnlag for å treffe sine beslutninger.

HemsWX - en avansert værapplikasjon

Norges geografiske mangfold fører til betydelige værvariasjoner, noe som krever nøye værplanlegging for flyging. 

For å møte dette behovet har Norsk Luftambulanse støttet utviklingen av HemsWX, en avansert værapplikasjon som gir detaljerte værdata for lavtliggende operasjoner.

HemsWX står for Helicopter Emergency Medical Service Weather, og er en portal som er skreddersydd for flygere. Når man logger inn på den webbaserte portalen får man tilgang på all informasjon, som værradar, yr, satelittbilder og prognosekart. 

HemsVX er også tilgjengelig for småflypiloter, og satt i drift i både Sverige og Danmark.

Du kan lese mer om HemWx HER.

HemsWX

HemsWX er en værapplikasjon utviklet spesielt for lavtflyvende operasjoner, særlig innen luftambulansetjenesten. Den gir omfattende værdata og verktøy for å hjelpe piloter med å ta informerte beslutninger om værforholdene før avgang og under flyging.

SafeSky

SafeSky er en app som ved hjelp av GPS-chipen i mobilenheten din, sender posisjonen din til andre brukere av applikasjonen. Uanvhengig av om du flyr paraglider, fly eller en varmluftsballong hjelper appen deg med å dele posisjonen din i sanntid.

Samarbeid med Avionix og SafeSky

I lys av de værmessige utfordringene og det stadig mer komplekse lufrrommet, har Norsk Luftambulanse initiert et samarbeid med appen SafeSky og Avionix.

Ifølge SafeSky inkluderer samarbeidet følgende:

  • Norsk Luftambulanse deler sine HemsWX dronevarsler ('drops') med SafeSky-piloter.

  • Avionix vil levere et betydelig antall OpenAir multitrackmottakere i løpet av de neste månedene. Disse skal utplasseres i HemsVX sine eksisterende vær og kamerastasjoner. Dette vil gi en unik dekningsgrad i det norske landskapet. Utrullingen vil starte sørøst og rundt de største byene.

  • SafeSky deler sin omfattende trafikkdatastrøm med HemsWX, inkludert trafikk fra de nylig installerte Avionix-bakkestasjonene.

  • Sjekk ut Flynytts test av appen SafeSky.

SafeSky: Norge best i Europa

Ifølge SafeSky blir Norge nå det landet med den mest omfattende dekningen av lufttrafikkdata i Europa. 

Avionix

Avionix er en leverandør av løsninger innen lufttrafikkovervåkning og analyse.

- Dette samarbeidet skaper et tryggere og mer sammenkoblet luftfartssystem, i tråd med  visjonen vi har i SafeSky. Dette er ikke en engangshendelse, det handler om å fremme sikkerheten i norsk luftrom og å tjene som et eksempel for resten av Europa, og resten av verden, i årene som kommer, sier administrerende direktør i SafeSky, Tristan Fily.

P.S. I 2018 åpnet Stiftelsen Norsk Luftambulanse HemsWX for vanlige privatflygere. Alle flyklubbledere som ønsker å benytte systemet må melde seg til Norsk Luftambulanse, slik at de får laget adminbrukere, som igjen kan legge inn sine respektive brukere.

Powered by Labrador CMS