LN-TEX:

Mens sangeren Rein Alexander gestalter kaptein Leif Welding og synger «Kringsatt av fiender», kommer teaterstykkets første, visuelle, sterke effekt, Harvard LN-TEX inn over scenen. Foto: Rolf Tore Kjæran

Ordet «teaterrøyk» får ny mening

Hva gjør du når så godt som alt av flyoppvisninger er covid-avlyst ? Gå en tur på teater. Toråsspelet musikkteater på Tjøme har en ambisiøs oppsetning sommeren 2021 av det krigshistoriske musikkspillet «I mørket blomstrer ingenting».

Publisert Sist oppdatert

I en åpningsscene synger Rein Alexander Nordahl Griegs «Kringsatt av fiender», mektig akkompagnert av Forsvarets musikk på tape, lys og lydeffekter legges på for å øke autentisiteten, og så - så kommer Morten Andreassen i Harvard AT6, LN-TEX brølende inn bak publikums rygg med røykeffekter som får mange til å lure på om krigen virkelig er tilbake.

Andreassen flyr fire low-passer i et slags firkløver-mønster over fjellkammene som er naturens egne kulisser på Torås.

Fly i teater

Morten Andreassen har innarbeidet god rutine på å inntreffe på scenen når han skal. Foto Martin Nilsen

Det er første gang i norsk teaterhistorie at man bruker fly med et mini-air-show som teater-effekt. Det vil si, det er andre gang, for det samme skjedde med LN-WNH i 2019 da spelet hadde sin første oppsetning.

Den gang var det Harvard med base på Torp som fikk påklistret tyske dekaler. LN-WNH står på bakken av tekniske grunner sommeren 2021 og arrangørene er meget takknemlige for at eierne av LN-TEX lar dem bruke det flyet i stedet, med sin opprinnelige dekor var det ikke vanskelig  å gjøre om LN-TEX til tysk maskin, den er veldig lik noen av de franske Harvardene tyskerne beslagla og ga tyske kjennetegn i 1940.

N-TEX har fått tyske dekaler i rollen som teater-rekvisitt. Foto Martin Nilsen

En «wow-opplevelse»

Vi spurte produsent og initiativtaker Hedda Caroline Wigeland Håkegård  om hvordan de kom på ideen om å bruke fly i et teaterstykke? 

Morten Andreassen dukker inn i sin egen røyksøykle. Teaterscenen til høyre like under den vite røykstripen. Foto Martin Nilsen.

- Det var for å få mest mulig autentisitet i stykkets åpningssekvenser. Vi tenkte stort, og hadde i bakhodet at vi fikk heller redusere kravene, hvis vi må. Men vi fikk det til, og vi er utrolige takknemlige for at både flyeiere og pilot hjelper oss med dette. Det gir publikum en ordentlig «wow-opplevelser» når flyet kommer inn med sterk motorlyd, røyk og spektakulære manøvrer, sier hun til Flynytt.

Gratis airshow

Den teater-messige innøvelsen av den luftbårne rekvisitten begynte i 2019 med lysbluss fra fortet, men er i 2021 forsterket med radio hos arrangørene, for her er timing i forhold til musikk og sangeren vesentlig.

Andreassen legger seg presis klokken 20 i åtte-tall-mønster syd for Verdens Ende i 1500 fot, og stuper inn for «angrepet» på fortet  som skal komme nøyaktig 40 sekunder etter avfyring av bluss.

Begrepet teaterrøyk har fått en ny mening etter spektakulære fly-innslag med LN-TEX i et friluftsteater på Tjøme. Foto Martin Nilsen

Kun en gang i 2019 måtte denne delen av teater-oppsetningen avlyses da et tåkelokk la seg akkurat over kystfortet.

Men etter to prøver og  premiere i 2021 har ryktet spredd seg, og hyttefolk på Tjøme benker seg opp fjellknausene rundt Torås for et lite, men gratis airshow.

Fakta om Torås fort:

 Norsk kystfort like nord for Verdens Ende på Tjøme. Det ble kraftig bygget ut av tyskerne etter at de invaderte landet i 1940. Etter krigen brukt av Kystartilleriet. Fikk mye hemmelighets slør over seg under Den kalde krigen fra 60-tallet og utover da både CIA og MI5 brukte stedet til hemmelige øvelser for egne og norsk styrker. Stengt ned som militær installasjon i 1999, og er nå åpent for publikum. En venneforening driver et lite museum i fjellhulene i helgene. Baugen på patruljeskipet Pol III som ble senket av tyskerne ved Ferder fyr sent på kvelden 8. april 1940, er reist som monument. Skipets kaptein, Leif Welding Olsen var den første nordmann som falt i kamp mot tyskerne.Stykket spilles hver kveld klokken 20:00 fra og med 22.07.21 til og med søndag 25.07.21. Torås ligger helt syd like før Verdens Ende på Tjøme.

Powered by Labrador CMS