Storbritannia:

Det ser flott ut når grafikerne leker seg, men Excalibur er ikke på vingene ennå.

Her er britenes nye storsatsing

Britenes ekstraordinære satsing tar utgangspunkt i en helt ordinær Boeing 757 .

Publisert

Navnet må selvfølgelig være litt dramatisk når en ganske ordinær Boeing 757-200, som tidligere har livnært seg ved å frakte solhungrige briter sydover til svømmebasseng og drinker, nå skal bane vei for Storbritannias fremtidige kampflysystem.

Flyet har fått navnet Excalibur. Flere vil nok kjenne igjen navnet på sverdet Kong Arthur som barn trakk ut av en stein, ifølge legenden. 

Derfor valgte de 757

Flyet skal bygges om og brukes til å teste blant annet radar, kommunikasjonsutstyr og jammerstystemer. Kunnskapen vil så implementeres i Tempest-jagerne, som er under utvikling. Det er også aktuelt å bruke erfaringene i Eurofighter Typhoon og Lockheed Martin F-35 Lightning. 

De komplekse systemene skal spille sammen i et omfang britisk flyindustri ikke har jobbet med tidligere. Derfor er det viktig at man ikke bare kjører simuleringer på bakken.

2Excel, som har fått ordren, har valgt 757 både på grunn av størrelsen og prestasjonene. Det neste halvannet året skal gå med til å planlegge hvor utstyret skal installeres. 

Flyet slik det så ut før.

Vurderer jagerflycockpit

Flyet er inntil videre uten motorer, da man ikke ønsker å belaste prosjektet med denne kostnadene før det er nødvendig.

Deretter vil man bruke et til tre år på å gjennomføre testflyvninger, og det er først da utstyret skal installeres. 

Man vurderer også å installere en jagercockpit i den lange kabinen, slik at systemenes data blir presentert for flygeren.

Prosjektet har foreløpig ingen definitiv tidshorisont.

- Det er ferdig, når det er ferdig, sier Chris Norton, sjefen for 2Excel.

Powered by Labrador CMS