Kjeller flyplass:

En ny værstasjon på Kjeller gjør at brukerne kan få oppdatert informasjon om været på plassen døgnet rundt. Foto: Torkell Sætervadet
En ny værstasjon på Kjeller gjør at brukerne kan få oppdatert informasjon om været på plassen døgnet rundt. Foto: Torkell Sætervadet

Ny værstasjon på Kjeller:  Brukerne kan få «live»-data direkte på mobiltelefonen

Nå kan du få siste nytt om luftfuktighet, regn, vind og trykk med et par tastetrykk.

Publisert Sist oppdatert

Nå kan brukere av Kjeller flyplass få «live» værdata døgnet rundt. En ny værstasjon av typen Davis Vantage Pro2 kom på plass i begynnelsen av oktober. 

- Ved å implementere værdata direkte på kjellerflyplass.no bidrar vi til å senke stresset og gi forhåndsinformasjon om flyplassen ved landing og avgang, sier pilot og daglig leder i IT Experten AS, Frank Dæhlin, som har satt opp systemet.

Luftfuktighet, regn, vind og trykk

Data fra værstasjonen er koblet opp mot kjellerflyplass.no. For å se informasjon fra stasjonen må man klikke på Webkamera/Metar.

- I grunnutdanningen til flysertifikatet er meteorologi et av de mest omfattende fagene vi må gjennom. Dette er rett og slett fordi det er utrolig viktig for å opprettholde flysikkerheten. God flyging handler om å alltid ligge et steg foran de oppgavene som må gjøres i cockpit. Nå kan brukerne se «live» værdata direkte på mobiltelefonen, sier Dæhlin.

Slik er informasjonen man finner på kjellerflyplass.no. 
Slik er informasjonen man finner på kjellerflyplass.no. 

Han forteller at dette er noe brukerne har ønsket seg i mange år.

-  Værstasjonen gir oss muligheter til å integrere nyttig informasjon for brukerne av flyplassen. I dag har vi lagt opp metar for luftfuktighet, regn, vind og trykk. Visningen av trykket gir indikasjon på om det er på vei opp eller ned. Vi har også med informasjon om vind i grader og dagens høyeste og laveste temperatur.

Etter forespørsel fra flyplassens brukere er vind i grader også satt opp på nettsiden.

- Nå har alle piloter muligheten til å se nøyaktig hvordan det blåser på Kjeller flyplass når de skal lande på mobiltelefonen. Slik blir det lettere å være i forkant av en mulig sidevindslanding.

Tjenesten er betalt av Kjeller flyplass og medfører ingen kostnader for brukerne. 

Vil videreutvikle værstasjonen

Dæhlin forteller at værstasjonen kan utvikles videre slik at man får hentet ut enda mer informasjon. 

- Sammen med brukerne skal vi vurdere hva som er mest ettertraktet værinformasjon. I dag har vi lagt ut de værdata vi mener er mest hensiktsmessige, men vi ønsker å videreutvikle og bruke værstasjonen optimalt med relevant informasjon.

Dæhlin trekker frem flere eksempler på informasjon som kan komme på nettsiden:

- Duggpunktstemperatur (laveste / høyeste for dagen, samt duggpunktstemperatur i øyeblikket).

- Informasjon om hvor mye regn man har hatt på flyplassen den siste dagen, måneden eller året.

- Tidspunkt for når sola går opp og ned.

- Informasjon om mest aktive vindretning på plassen gitt ut i fra en bestemt tidsperiode.

Dæhlin mener at værstasjonen er en god investering i flysikkerheten på flyplassen. 

- Brukere regner ofte på vind hentet fra Gardermoen, og vi vet at dette ofte ikke stemmer med hvordan været er på Kjeller. Med oppdatert værinformasjon kan stressnivået rundt landing og avgang synke betraktelig, sier han.

Les også: Åpner skreddersydd værtjeneste for privatflygere 

Powered by Labrador CMS