Vemundsjøen:

FLY-INN-GUDSTJENESTE: - Vi synes, at det er artig å stille med toll slik at vi kan invitere til Vemundsjøen International, forteller primus motor Thomas Midtsund.

Klart for storinnrykk på Vemundsjøen

Rekorden er 63 fly på isen når Thomas Midtsund inviterer til fly-inn-gudstjeneste.

Publisert Sist oppdatert

Tradisjonen tro blir det også i år fly-inn-gudstjeneste på Vermundsjøen.

Dersom været tillater det vil gudstjenesten finne sted i Åsnes Finnskog kirke søndag 5. mars klokken 13.

- Nå er forholdene fine. Hvis været slår til tror vi det kan bli stor oppslutning og en fin samling. Alle går ikke inn på gudstjenesten, men blir værende ute på isen. Det er selvfølgelig helt greit, sier primus motor, pilot og prest Thomas Midtsund til Flynytt.

Gudstjeneste etter VFR-reglene

Den første fly-inn-gudstjenesten på Vemundsjøen fant sted i 1999.

- Nick Elliot, organist og pilot, fløy fra Tynset til Vermundsjøen for å spille. Jeg, med solosanger og saxofonist, fløy fra Røros. Vi dro aldri lørdag, for å safe. Var været bra nok søndag formiddag fløy vi, forteller Midtsund.

Dersom været var dårlig ble det ikke noen gudstjeneste.

- Vi arrangerer altså en gudstjeneste etter VFR-reglene!

VEMUNDSJØEN: Flyfotoet viser Åsnes Finnskog kirke til venstre og Café Finnskog opp mot høyre.

De få årene arrangementet har blitt avlyst har det skyldtes dårlige isforhold. Ved dårlig vær har man utsatt gudstjenesten en uke eller to. 

63 fly på isen

Rekorden på 63 fly på isen ble satt for noen år siden.

- Da var det knall vær. For  ikke så mange år siden, kanskje tre-fire, hadde vi besøk av TV 2. Da hadde vi også klaff med været, og det var 56-57 fly på isen. Et annet år var det et par fra Skien som ble viet på slutten av gudstjenesten, forteller Midtsund.

- Et år fikk jeg en telefon fra flykontrollen i Røyken. De ringte for å høre om vi regnet med like mange fly som året før, for da måtte de ta hensyn til det når de skulle sette opp søndagsvakta. Artig at en må styrke flykontrollen på Østlandet fordi det er gudstjeneste på Finnskogen!

Selv om værutsiktene for øyeblikket er gode, har man valgt å sette lørdag 18. mars som reservedato. 

- Det er alltid greit å sjekke på forhånd, enten med flyplassjef Roger Pildahl eller undertegnede. Det kan bli mye trafikk. Den siste timen før gudstjenesten begynner antar vi at det bare er Gardermoen som kan konkurrere om antall landinger i Norge, opplyser Midtsund.

Han understreker at mange og tette ankomster gjør det ekstremt viktig å holde utkikk og bruke radioen på frekvens 123,5. 

- Se og bli sett. Hør og blir hørt! sier han.

FLYPLASSJEFEN: Familien Pildahl, ved noen av dem. Fra venstre: Roger (flyplassjef), crew Philip, Jonas og Teia.

Edit fredag 3. mars: Værutsiktene for kommende søndag er dessverre ikke særlig gode. Dersom været blir for dårlig finner altså gudstjenesten sted på reservedatoen 18. mars.

INFO

Baneretningen er omtrent som på Kjeller, det vil si 12/30. Posisjonen er 6042N 1223E, og plassens høyde over havet er cirka 700 fot.

For en siste sjekk av baneforholdene før avgang, kan flygere ringe flyplassjef Roger Pildahl på tlf 469 28 766 eller Thomas Midtsund på tlf 951 38 458.

Les også: Takset helt frem til kirketrappen

Powered by Labrador CMS