SLÅR RING OM KJELLER:

Kjeller har i dag Norges største samling av veteranfly, over 20 luftdyktige fly som er 70 år eller eldre, blant annet flere Tiger Moths. Foto: Martin Nilsen
Kjeller har i dag Norges største samling av veteranfly, over 20 luftdyktige fly som er 70 år eller eldre, blant annet flere Tiger Moths. Foto: Martin Nilsen

Vil slå ring om Kjeller - bokstavelig talt!

Går alt etter planen skal 2500 personer slå ring om Kjeller førstkommende søndag, for å vise sin støtte til den nedleggelsestruede flyplassen.

Publisert

Søndag 25. september kl 13.00 kan du være med på å markere en vilje til å bevare Kjeller flyplass for fremtiden.

Kjeller Flyhistoriske Kulturpark vil slå «ring om Kjeller», bokstavelig talt med 2500 mennesker i en stor ring langs rullebanen.

- Vi ønsker en symbolsk markering for å bevare Kjeller flyplass og veteranflymiljøet, sier Tor Nørstegård, styremedlem i Kjeller Flyhistoriske Kulturpark (KFK).

Denne høsten skal Lillestrøm kommunes folkevalgte ta stilling til hvorvidt fremtidens Kjeller er med eller uten flystripe og fly i luften. Samtidig er Riksantikvarens mulige fredning av flyplassen fortsatt under arbeid.

En av verdens eldste flyplasser

Kjeller er en av verdens eldste flyplasser i fortsatt operativ drift. Når Forsvarets behov for flystripen opphører i 2026 mener initiativtakerne det er viktig at det settes av arealer for å forvalte den unike historien som flyplassen representerer.

- Vi åpner portene litt før klokka 13, og vil ha en kort apell inne på småflyhavna klokken 13.15. Deretter begir vi oss ut til rullebanen. Den er 1800 meter, og det vil ta en tid å gå til enden, så vi anbefaler folk å komme på sykkel, sier Nørstegård.

Sykkel foretrekkes også fordi det er er gravearbeider i Storgata på Lillestrøm, som reduserer fremkommelighet med bil.

- Men for dem som må bruke bil, kan vi tilby gratis parkering hos Forsvaret.

- En unik kulturskatt

- Kjeller er med sin 110 årige historie for både militær og sivil virksomhet, Norges første storflyplass, og en unik kulturskatt. De første sivile rutefly fløy ut fra Kjeller i 1920 og i 1938 startet Lufthansa ruteflygninger til Berlin og London fra Lillestrøm, sier Finn Terje Skyrud, styreleder i KFK.

Bevegelsens hovedmål er å sikre cirka ti prosent av Kjellers nåværende areal, slik at det kan huse et fremtidig Luftfartøyvernsenter.

- Nå er det viktig at publikum kjenner sin besøkelsestid og møter mannsterkt frem for å markere vilje til å ta vare på Kjeller. Lillestrøm kommunestyre skal behandle en sak om Kjellers fremtid 9. november, og påvirkning av politikerne må derfor skje nå, sier Nørstegård, som bruker et gammelt ordtak:

- Det er for sent å snyte seg når nesa er borte.

P.S. Det er laget et Facebook-event for aksjonen. Du finner det HER.

P.S.2: Du kan lese mer om Kjeller-saken HER.

Powered by Labrador CMS