Over hele verden jobbes det med å utvikle bærekraftig drivstoff. Stortinget har vedtatt en målsetting om at 30% av flydrivstoffet som omsettes i Norge i 2030 skal være basert på bio. Foto: Avinor

Vil lage bærekraftig drivstoff av tømmer

Målet er å produsere trebasert celluloseholdig bioetanol som kan utvikles til bærekraftig flydrivstoff.

Publisert Sist oppdatert

Tre japanske selskaper har inngått et samarbeid om å produsere trebasert celluloseholdig bioetanol, som de ønsker å benytte til å produsere bærekraftig flydrivstoff (SAF).

Bioetanol

Alkohol som fremstilles ved gjæring av ulike sukkerarter. Råstoff er som regel sukker- og stivelsesholdige vekster, som for eksempel mais, hvete, sukkerrør eller rester og avfall fra treforedling. Bensinkvaliteten 95-oktan inneholder i dag cirka 5 prosent bioetanol.

Kilde: Miljødirektoratet

Nippon Paper Industries Co. Ltd., Sumitomo Corp. og Green Earth Institute Co. Ltd. skal sammen se på produksjonen av trebasert celluloseholdig bioetanol, skriver Flying Magazine.

I henhold til avtalen skal selskapene studere muligheten for å produsere «flere titusenvis av kiloliter bioetanol per år» avledet fra japansk tømmer ved Nippon Papers fabrikker i regnskapsåret 2027.

Nippon Paper sier i en uttalelse at bioetanolens hovedbruk vil være som råmateriale for SAF.

Tidligere i år estimerte International Air Transport Association (IATA) at den totale produksjonen av bærekraftig flydrivstoff, eller SAF, tredoblet seg i 2022.

Den nådde minst 300 millioner liter, eller rundt 79,3 millioner gallons, en markant økning fra 100 millioner liter, eller 26,4 millioner gallons, året før.

I 2016 ble Oslo lufthavn den første internasjonale flyplassen som kunne tilby SAF som en del av fuel-mixen. Året etter ble ordningen utvidet til også å omfatte Bergen lufthavn, Flesland.

Følgende typer jet biodrivstoff er tilbudt i Norge til nå, ifølge Avinor:

  • Camelina dyrket i Spania ifm det EU-finansierte ITAKA-prosjektet, prosessert til jet biodrivstoff av Neste i Finland
  • Brukt matolje (Used Cooking Oil, UCO) produsert av AltAir (nå World Energy) i California
Powered by Labrador CMS