Pilotpiker:

TRIVES BEST I LUFTEN: Både Linda Christine Lilleng (t.v.) og Mariann Brattland trives best med luft under vingene. Selv om de begge har funnet seg godt til rette i det mannsdominerte flymiljøet håper de at kvinneandelen etter hvert vil øke.
TRIVES BEST I LUFTEN: Både Linda Christine Lilleng (t.v.) og Mariann Brattland trives best med luft under vingene. Selv om de begge har funnet seg godt til rette i det mannsdominerte flymiljøet håper de at kvinneandelen etter hvert vil øke.

Vil gjøre kvinnelige piloter mer synlige

Linda Christine Lilleng og Mariann Brattland vil vise verden at flyging slett ikke er noen «mannesport». For å nå ut til flest mulig har de startet bloggen Pilotpiker.

Publisert

Målet er at bloggen Pilotpiker skal være en plattform der duoen synliggjør hvor fint det er å være en del av flymiljøet. 

– Mange har et klart bilde av at flyging er noe gutter driver med. Den eneste måten vi kan få endret det bildet på er ved å vise at det også er jenter som flyr. Det er ingenting i veien for at dette kan være en ”jenteaktivitet” like mye som en "gutteaktiviet”, sier Lilleng til Flynytt.

– Vi fant ut at dersom vi skal profilere flygingen ut til folket, så må vi slutte å være beskjedne! Vi er litt for flinke til å gjemme oss bort i luften. Vi kan være stolte av flyhobbyen vår, og vi må begynne å vise frem det flygingen har å by på! tilføyer Brattland.

Håper på økt rekruttering

De to kvinnene har begge lang erfaring med luftsport. Brattland  begynte med hanggliding i 2000, og har fløyet seilfly siden 2012. Lilleng startet sin flygerkarriere på helikopterskole i 2007 og har også sertifikat på motorfly. De er også aktive i Norges Luftsportforbund (NLF), henholdsvis som visepresident og styreleder for motorflyseksjonen.

SEILFLYGER: Mariann Brattland drev tidligere med paragliding. Nå er hun en habil seilflyger. I sommer kunne hun notere sin første akrosolo.
SEILFLYGER: Mariann Brattland drev tidligere med paragliding. Nå er hun en habil seilflyger. I sommer kunne hun notere sin første akrosolo.

Det første blogginnlegget dukket opp i mars i fjor. Leserne har fått være med på flyrelaterte aktiviteter både i luften og på bakken, blant annet bølgeleir i Vågå, akro-NM på Leirin og helikoptercup i Russland.

– På bloggen har vi en plattform der vi er synlige på en uformell måte. Det er enkelt å vise frem hva vi driver med. Vi ønsker å spre flyglede og forhåpentligvis inspirere andre til å kaste seg ut i det, de også, sier Lilleng og legger til:

– Når det er så få kvinner i miljøet tenker jeg det må være fordi de ikke vet hvor kjekt det er å fly. Det må vi vise frem!   

Pilotpiker.
Pilotpiker.

Hvordan opplever dere selv å være kvinner i et mannsdominert miljø?

– Jeg har inntrykk av at gutta setter pris på at det også er noen jenter i miljøet, og at luftsportsmiljøet i Norge er ganske likestilt. Kjønn blir lite kommentert, og når det først er kommentarer er de av den positive sorten. Men det er jo klart at en av og til føler at en skiller seg ut, sier Lilleng.

– Jeg har følelsen av at miljøet er veldig glad for å ha oss jenter med seg. Nå håper vi at enda flere får øynene opp for luftsporten. Og at vi får rekruttert flere jenter, miljøet trenger jenter, supplerer Brattland.

Vil ha flere lesere

Duoen ønsker å gjøre "pilotpiker" til et velkjent begrep blant både flygende og ikke-flygende.

– Da jeg googlet pilotpiker for å sjekke om noen andre brukte navnet spurte google om jeg mente pilotbøker. Den eneste referansen jeg fant var på en James Bond-fanside, der det var referert til noen kvinnelige piloter i en Bond-film, sier Lilleng.

– Nå bruker vi navnet på bloggen, og også som hashtag på Instagram. Det håper vi flere kvinnelige luftsportsutøvere vil gjøre også. Det hadde vært utrolig kult å gjøre norske pilotpiker mer synlige i sosiale medier.

Bloggen ble startet og drives av Brattland og Lilleng, men de har også invitert andre flyglade jenter til å bidra med gjesteinnlegg.

– Vi ønsker å få frem mangfoldet i flymiljøet, og da trenger vi av og til å hente inn hjelp fra jenter som driver med andre luftsportsgrener enn oss, sier Lilleng.

– Er bloggen kun rettet mot kvinnelige lesere?

– Hovedhensikten er å rekruttere flere kvinner til luftsporten, og vi kommer til å skrive om luftsporten sett med våre øyne. Men vi håper så klart at også luftsportinteresserte gutter kan finne inspirasjon og få trigget flygleden ved å lese bloggen.

Pilotpikene forteller at de så langt bare har fått gode tilbakemeldinger på bloggen.

– Folk sier det er spennende å lese. Majoriteten av de som leser bloggen kommer over den fordi vi deler den på Facebook-sidene våre. Vi skulle gjerne hatt et større publikum, og blir glade for alle som «liker og deler», sier Lilleng.

Powered by Labrador CMS