Da flyet landet på Kjeller stod Tollvesenet og ventet. Tre personer ble pågrepet for hasjsmugling.
Da flyet landet på Kjeller stod Tollvesenet og ventet. Tre personer ble pågrepet for hasjsmugling.

Tysk småfly landet på Kjeller med 50 kilo hasj

Mandag kveld landet et tysk småfly på Kjeller flyplass. Problemet var bare at personene om bord verken hadde papirene i orden eller rent mel i posen.

Publisert Sist oppdatert

Tre menn om bord i flyet ble pågrepet etter at det ble funnet 50 kilo hasj om bord og et stort antall piller.

Fem personer pågrepet

De tre mennene er fra Tyskland og Litauen, og to av dem skal være i 40-årene mens sistemann er i 20-årene.  

I kjølvannet av beslaget og arrestasjonene på Kjeller har ytterligere to norske menn i 40-årene blitt pågrepet i en aksjon mot en leilighet i Oslo. Her mistenker politiet at mottakerne av narkotikaen har oppholdt seg.

Da flyet satte hjulene på bakken ble det møtt av en velkomstkomité bestående av representanter fra Tollvesenet, som var varslet på forhånd. Sammen med tårnet på Gardermoen hadde de fulgt med på flyets tur fra Tyskland, og politiet ble umiddelbart kontaktet da flyet hadde landet på Kjeller. 

- Flyet manglet PPR for å lande, opplyser flyplass-sjef Per Inge Evensen til Flynytt. Han fikk vite om aksjonen like før maskinen landet. 

- Jeg har aldri opplevd noe lignende før, sier han.

Har gått under radaren

Tor Fredriksen, som er seksjonssjef for Tolletatens avdeling på Gardermoen, sier til kanalen at man ønsker å ha fokus på småflytrafikken, som har vært underkontrollert og gått under radaren tidligere.

Beslaget og pågripelsene skal være en direkte konsekvens av arbeidet som gruppen «Airport Crime Unit» har gjort.

På Flightradar24.com ser man at småflyet tok av fra et sted nord i Tyskland, og hadde en rute langs Danmarks vestre kyst på Jylland, før det fløy inn over vest-Sverige, og videre over Østfold, før det landet på Kjeller i 18-tiden mandag.

- Sjelden problemstilling

Generalsekretær John Eirik Laupsa i Norges Luftsportforbund sier til Flynytt at han kjenner til svært få eksempler der allmennfly har vært benyttet til smugling.

- Det er så vidt meg bekjent en svært sjelden problemstilling. NLF er en del av Norges Idrettsforbund og våre medlemmer har gjennomført Antidoping Norges e-læringsprogram Ren utøver. Vi tar sterk avstand fra all form for narkotikarelatert aktivitet, sier han.

Laupsa understreker at norske allmennflygere må forholde seg til et strengt tollregime når de krysser landegrenser. 

- Det er strenge regler man må følge. I tillegg er det på mange av allmennflyplassene mye aktivitet også på ettermiddag- og kveldstid. Allmennflymiljøet er ganske oversiktlig, og jeg tror at fremmede fly blir fulgt godt med på.

Powered by Labrador CMS