Kjeller flyplass:

I SIRKEL FOR KJELLER: Over 2000 personer stod skulder ved skulder og viste sin støtte til Kjeller flyplass.

Tusenvis slo ring rundt Kjeller

Folk kom i hopetall for å vise sin støtte til den nedleggelsestruede flyplassen.

Publisert Sist oppdatert

(KJELLER): Over 2000 personer møtte opp på Kjeller flyhistoriske kulturparks (KFK) folkeaksjon på Kjeller flyplass søndag ettermiddag.

I tillegg til å være et innlegg i debatten om hvorvidt verdens nest eldste flyplassen skal få leve videre, markerte arrangementet flyplassens 110-årsjubileum.

I november skal kommunestyret i Lillestrøm kommune avgjøre flyplassens fremtid.

- Bare en sjanse

- Det er stort å se hvor mange som deler engasjementet for å bevare flyplassen. Flyplassen har vært arnestedet til mye norsk luftfart. Her har det fløyet norske fly siden 1012. Her lærte Roald Amundsen å fly, sa KFK-leder Finn Terje Skyrud til den oppmøtte folkemassen.

HOLDT APPELL: KFK-leder Finn Terje Skyrud understreket at viktigheten av å bevare Kjeller flyplass for fremtidige generasjoner.

- Vi kan for første gang i verdenshistorien få en flystripe og rullebane som et fredet kulturminne. Det vil gjøre Kjeller unik. Denne historien som vi representerer kan kun formidles, og vil formidles best, gjennom flygende flymaskiner. Det har tross alt vært byutvikling i Lillestrøm i 110 år med flyplassen og flygende fly.

Han understreket at ikke alt kan måles i kroner og ører.

- Hvis flystripen legges død, slik det står i fare for, vil et unikt kulturminne gå tapt for alltid. Det er i så fall et irreversibelt vedtak. Vi har bare en sjanse, derfor kjære alle sammen, må vi ta vare på flyplassen slik at også fremtidens generasjoner kan bli inspirert og få oppleve den flygende kulturhistorien her på Kjeller.

Også Carl Stousland, sønn av Spitfire-flygeren med samme navn, og tidligere generalinspektør for Luftforsvaret og tidligere direktør for Luftfartstilsynet Stein Erik Nodeland holdt appeller, før publikum strømmet ut på rullebanen.

Skulder ved skulder for Kjeller

Ute på flystripen dannet den store folkemassen en ring rundt de 53 oppstilte flyene. Folk i alle aldre stod skulder ved skulder og viste sin støtte til Norges eldste flyplass. Fra veteranen med over 1000 landinger på Kjeller til den syv år gamle jenta som hadde tegnet sin egen plakat: Det var liten tvil om hva de 2000 ute på flystripen ønsket for fremtiden: At Kjeller flyplass bevares for fremtiden.

"FOLKEVANDRING": Slik ser det ut når 2000 personer strømmer ut på flystripen for å slå ring rundt Kjeller.
LAGET PLAKAT: Syv år gamle Julie Bengtson hadde laget sin egen plakat. Pappa Øivind kunne fortelle at familien bor i nærmiljøet, og at de har et nært forhold til flyplassen, blant annet gjennom de årlige flyshowene.

Denne uken ble det gjennomført en befolkningsundersøkelse av analysebyrået InFact på vegne av Norges Luftsportforbund. Den viser at 66,3 prosent av de spurte i kommunen mener den flyhistoriske og veteranrelaterte flyaktiviteten bør videreføres når Forsvarets virksomhet på Kjeller avvikles innen 2026.

Også i 2020 gjennomførte InFact en befolkningsundersøkelse i Lillestrøm kommune. Da svarte 62,9 prosent ja på det samme spørsmålet, som betyr at støtten til bevaring av flyplassen har økt i befolkningen.

– I stedet for å tette igjen hele området med boligblokker og store næringslokaler, bør politikerne i Lillestrøm heller legge til rette for å gjøre Kjeller til en verdensunik attraksjon som kombinerer ny teknologi, transport og viktig kulturhistorie. Det er det vi jobber for, sier John Eirik Laupsa, generalsekretær i Norges Luftsportforbund, i en pressemelding.

- Bærekraftig byutvikling

På nettsiden bevar-kjeller.no kan man lese mer om fremtidsvisjonen for Kjeller flyplass.

- Når arealene til Kjeller flyplass skal forvaltes for fremtiden, er vårt mål at den stolte og lange kulturhistorien blir ivaretatt samtidig som området blir tilgjengelig for allmennheten, kan man lese.

- Samtidig som Kjeller blir ivaretatt som levende kulturminne, skal området tilføre Lillestrøm enda mer. Vi ønsker oss en bydel med arkitektur av høy kvalitet og utvikling av et klimanøytralt byområde, der hensynet til trafikk, naturverdier og flomfare blir tatt på alvor. Vi kaller det bærekraftig byutvikling.

P.S. Du kan lese mer om Kjeller-saken HER.

Powered by Labrador CMS