Thore Thoresen nordisk akromester

Thore Thoresen ble nordisk mester i akro under helgens mesterskap på Starmoen. Også bronsemedaljen gikk til en nordmann, Nils Harald Hansen.

Tekst: Torkel Hasle

Aerobatics Club of Norway inviterte til nordisk mesterskap i aerobatics på Starmoen i klassen Sportsman, Intermediate og Advanced, med 25 deltakere fra de fire nordiske land, unntatt Island. Mesterskapet strakk seg over tre dager, og det ble fløyet tre sekvenser for hver klasse: et kjent program, et selvvalgt (fritt) program og et ukjent program, som pilotene fikk utdelt kvelden i forveien for å studere og lære seg – et program det forøvrig ikke er anledning til å trene på.I den høyeste klassen var det flere erfarne deltakere, blant annet sju ganger nordisk mester, finske Mikko Jägerholm, nestoren Tor André Fusdahl, som har ikke mindre enn åtte mesterskap, og som for mange år siden deltok i VM i klassen unlimited.

Flere ganger norgesmester Thore Thoresen, som flyr en Extra 230, med reg. LN-ACN, viste tidlig solide ferdigheter, og gjorde det best i det kjente programmet. Blant de tre i toppen var også Nils Harald Hansen, også han tidligere norgesmester, som viste gode takter og sikker flyging, uten å gjøre alvorlige feil. Han lå på en andreplass etter første øvelse.

Thore økte ledelsen etter gjennomført friprogram, og ledet med klar margin før siste og avgjørende sekvens. Friprogrammet er gjerne pilotenes beste øvelse, fordi de kan velge figurer de selv behersker godt. Dog må programmet inneholde bestemte sekvenser. Mikko Jägerholm klarte her å komme forbi Nils Harald i sammendraget.Spenningen var stor før siste øvelse, og noen syntes nok programmet var i overkant krevende. Thore fløy hårfint bedre enn Mikko (0,1%), og dermed var sammenlagtseieren sikret. Thore fortalte etter øvelsen at han hadde dratt -5,8G og + 9G! De fleste av oss ville svimt av lenge før det.

Norges lag gjorde det bra, og tok de neste fire plassene. Spesielt imponerende er at Christian Andersen, som deltar for første gang i Advanced, oppnådde en fjerdeplass. Christian har kun 50 timer totalt i acro, og er helt klart et stort talent som vi vil se mer til i fremtiden.I klassen Intermediate tok finnen Jyri Mattila gull, og nykommeren Bendik Johansen (NOR) sølv, med Christian Falck (NOR) på tredjeplass i nytt fly for året, en Slick 360.I den laveste klassen, Sportsman, vant svenske Daniel Eriksson, med den eneste kvinnelige deltaker Sofia Johanson (SWE) bak. Odd Normann Strande (NOR) tok bronse.Mesterskapet ble prikkfritt avviklet på Starmoen ved Elverum, et flott anlegg som egner seg veldig godt for denne type arrangementer. Contest director Harald Orlien ledet det hele med fast hånd. Det praktfulle været gjorde forholdene for pilotene ideelle, og trygg og programmessig avvikling sørget starter Einar Bjørnebekk og "flygeleder" Santiago Amengual for.Mange fornøyde piloter og svært mange positive tilbakemeldinger kan arrangørene melde om. Vel blåst, Morten Belstad og gjengen i ACN! Dere har vunnet landskampen om å arrangere det beste nordiske mesterskapet med god margin!

files/content/news/Skjermbilde 2015-08-16 kl. 17.23.57.png

files/content/news/Skjermbilde 2015-08-16 kl. 17.30.46.png

Powered by Labrador CMS