F35:

KLAR FOR OPPDRAG: F-35.
KLAR FOR OPPDRAG: F-35.

Skriver norsk flyhistorie: Nå er F35 operative

Norges nye kampfly er klare for sine første oppdrag.

Publisert

(Rygge): - Jeg har i dag formelt meldt flyene klare for Forsvarssjefen, sa sjefen for Luftforsvaret, Tonje Skinnarland, ute på flystripen på Rygge flystasjon. 

Bare sekunder tidligere hadde tre av Norges nye kampfly fløyet i formasjon over området. Slik ble det markert at Norge i dag har erklært de nye kampflyene F-35 for initielt operative (IOC).

Operative med F-35

Tre av Forsvarets F-35A under dagens seremoni på Rygge.
Tre av Forsvarets F-35A under dagens seremoni på Rygge.

Det skjer nesten nøyaktig to år etter at Norges første nye multirolle-kampfly landet på norsk jord, 3. november 2017. Totalt har Norge nå mottatt 15 fly. 

- Det er et stort privilegium å få lov å være sjef på en sånn historisk dag, der vi blir initielt operativ med F-35 ,vårt nye kampfly for fremtiden, sier Skinnarland til Flynytt.

Hun mener at kampflyene er helt avgjørende for Norges forsvarsevne.

- Denne strategiske kapasiteten vil gjøre en stor forskjell på avskrekking, og hvis nødvendig for å kjempe for et fritt Norge og mottak av allierte forsterkninger, sier hun. 

Deployert til Rygge

F-35 systemet er for øyeblikket deployert fra Ørland flystasjon til Luftforsvarets base Rygge. Folk over hele østlandsområdet har den siste uken kunnet nyte både lyden og synet av det nye kampflyet på himmelen. 

- Det har vært den siste store tingen vi måtte få testet ut for å erklære oss operative i dag: Evnen til å deployere til en annen base og understøtte  operasjoner ut  fra en annen base over en periode. Det har vært knallhardt arbeid. Vi har fått testet og utbedret mye underveis, og deployeringsøvelsen har vært veldig vellykket. Så resultatet har vi i dag: Vi er operative. 

- Hvilke erfaringer har dere gjort dere underveis?

- Det har vært en lang prosess med mye testing, utvikling og trening opp til det nivået vi trenger å være på for å løse oppdrag. I stort er dette kampflyprogrammet et veldig vellykket program, som er på tid. Det er billigere enn vi hadde planlagt for, prisen per fly går ned. Og ytelsen, den operative evnen til flyet, er mer enn vi hadde forventet oss. Så vi er veldig fornøyde, sier Skinnarland.

- Dette er startstreken mot et stort arbeid med å bli operative med alle de 52 kampflyene i 2025. 

Forsvarsministeren: - Stor og viktig dag

Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen var til stede  under markeringen. 

- Dette er kjempeviktig for Norges forsvarsevne. F35 er en veldig stor investering for Forsvaret og for Norge. Når vi da kan huke av for en milepæl nådd før vi hadde satt datoen, og flyene leverer bedre enn man i utgangspunktet planla at de skulle gjøre, så er det en stor og viktig dag for nasjonen, sier han til Flynytt.

Neste milepæl nå blir når norske F-35 i mars 2020 skal ta turen til Island for "air policing". Det innebærer rent praktisk overvåking og å vise norsk tilstedeværelse i islandsk luftrom. 

15 fly

I 2022 overtar F-35 NATO-oppdraget quick reaction alert (QRA) fra F-16, der kampflyet skal stå på kontinuerlig beredskap fra Evenes.

I 2025 vil F-35 være fullt ut operative (FOC).Luftforsvaret har så langt mottatt 15 fly til Norge og 7 i USA. De har siden det første flyet ankom Ørland og Norge vært i gang med testing og opptrening for å bli klare til skarpe oppdrag.  

Powered by Labrador CMS