Bell Boeing V-22 Osprey:

Setter Osprey på bakken

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske forsvaret setter alle sine Osprey-fly på bakken etter en ulykke i Japan der åtte soldater døde forrige uke, melder NTB. 

Øyenvitner har fortalt at den venstre motoren på flyet så ut til å ha tatt fyr idet flyet nærmet seg en flyplass under en nødlanding. Været var pent og det var lett vind i området, melder japanske medier ifølge NRK. Flyet skal ha rukket å melde i fra om at de hadde en nødsituasjon.  

Både flyvåpenet, marinen og marineinfanteriet bruker flytypen med vridbare vinger, som kan lette og lande som et helikopter og fly som et fly. 

Tror det var noe galt med flyet

Utviklingen av V-22 Osprey begynte på 1980-tallet, og den første operative enheten ble levert til Marine Corps i 2007. Siden den gang har flytypen vært i aktiv tjeneste og den har deltatt i ulike militære operasjoner.

En foreløpig gransking av ulykken utenfor kysten av Japan antyder at den ikke skyldtes menneskelig svikt, men at noe gikk galt med flyet, skriver NTB.

Ulykken har ført til ny diskusjon om sikkerheten til Osprey V-22, som har vært involvert i flere ulykker. Japan valgte å sette sine Osprey-fly på bakken umiddelbart etter ulykken, og anmodet USA om å gjøre det samme.

Trøbbel med flyet også i Norge

Også i Norge har det amerikanske forsvaret hatt problemer med denne flytypen. 

I mars 2022 omkom fire amerikanske soldater da et Osprey-fly styrtet i Beiarn i Nordland under en militærøvelse. 

I august samme år foretok et annet annet Osprey-fly en kontrollert nødlanding i et naturreservat på Senja i Troms. I slutten av september samme år ble flyet hentet ut i et samarbeid mellom Luftforsvaret, Hæren, HV, Statsforvalteren, flere sivile aktører og det amerikanske forsvaret.  

Powered by Labrador CMS