FREMTIDEN? Flyselskapet SAS vil kjøpe to fly av typen ES-30.

SAS vil kjøpe elektriske fly

Det skandinaviske flyselskapet tar elflysatsingen et skritt videre

Publisert

I en pressemelding skriver SAS at de har signert en intensjonsavtale med den svenske flyprodusenten Heart Aerospace.

Satser på ES-30

De to flyene selskapet vil kjøpe er av typen ES-30.

- Dette har potensial til å være et viktig skritt på SAS’ bærekraftreise, da det legger til rette for nullutslippsflyvninger på ruter i Skandinavia, skriver SAS i pressemeldingen.

ES-30 har en helelektrisk rekkevidde på 200 kilometer.

Et reserve-hybridsystem er installert for å sikre reserveenergibehov uten å kannibalisere batterirekkevidden, og det kan også brukes i marsjfart på lengre flyvninger for å supplere den elektriske kraften fra batteriene.

Dette gir ES-30 en utvidet rekkevidde på 400 kilometer med 30 passasjerer, og fleksibilitet til å fly opptil 800 kilometer med 25 passasjerer, inklusive de typiske reservene som fly må ha med seg, ifølge SAS.

Ønsker mer bærekraftig avtrykk

Flyet skal bli sertifisert for kommersielle flyvninger innen 2028.

– Sammen med hele flybransjen har vi et ansvar om å gjøre flyreise med bærekraftig. SAS er dedikert til å forandre flybransjen slik at kommende generasjoner kan fortsette å koble sammen verden og reise, men med et mer bærekraftig avtrykk, sier konsernsjef i SAS, Anko van der Werff.

SAS og Heart Aerospace begynte samarbeidet om elektriske fly allerede i 2019.

- De elektriske flyene blir et utmerket tilskudd til vår eksisterende flåte og vil betjene kortere og mindre trafikkerte ruter i Danmark, Norge og Sverige, på en mer bærekraftig måte. Innovasjonen og den nye teknologien dette representerer, tar oss i retning vårt fremtidige målet om å bli en nullutslippsbransje, sier han han.

SAS blir også del av Heart Aerospaces nye bransjeråd, og vil bidra til å definere kravene til ES-30-flyet.

Powered by Labrador CMS