Pipistrel vinner NASA-pris for tredje gang på rad

For tredje gang på rad vinner den slovenske flyprodusenten Pipistrel den prestisjetunge konkurransen Green Flight Challenge som arrangeres av NASA og CAFE Foundation i samarbeid Google. Denne gangen vinner Pipistrel med et elektrisk fireseters småfly og henter hjem en premie på åtte millioner kroner.

Publisert

files/content/news/Ivo Boscarol1.jpg– Vi er veldig fornøyd med å ha vist at elektrisk flyging får stadig færre begrensninger. Det som ble sett på som science fiction for tre år siden er en realitet i dag! Pipistrel har vist at flyindustrien har gått langt forbi bilindustrien – ingen bil i verden er i stand til å kjøre 400 km med en gjennomsnittsfart på mer enn 160 km/t og med et drivstofforbruk på mindre enn 3.8 liter bensin per passasjer. Ikke minst: Vi klarte dette til tross for vektbegrensningene i luftfart og uten den enorme finansieringen som er bilindustrien til del. Pipistrel gjorde dette mulig, og ingen kan ta det fra oss noen gang, sier en entusiastisk Ivo Boscarol. Boscarol er eier og direktør for den slovenske flyprodusenten.

0.24 liter på mila

Pipistrel vant konkurransen også i 2008 og 2009, mens det ifjor ikke ble avholdt noen konkurranse grunnet for få kvalifiserte deltakere. Den slovenske flyprodusenten har dermed klart "tre på rad" gjennom å designe fly med aerodynamiske egenskaper som gjør luftfart med små fly svært energiøkonomisk.

Andreplassen gikk til teamet E-genius fra Universitetet i Stuttgart. Faktisk betyr dette en dobbel seier for Pipistrel, siden vi var utviklingspartner for E-Genius. Deres fly er faktisk en modifisert Pipistrel Taurus som har fått en ny hale med innebygget motor og propell. Slik sett kan man si at vi vant både første og andreplassen i konkurransen, forteller Boscarol.

NASA melder at fjorten lag registrerte seg for konkurransen, men bare tre lag klarte å oppfylle alle kravene som var stilt. De tre lagene fløy deretter i konkurranse fra Charles M. Schulz Sonoma County Airport i Santa Rosa, California.

Flyet som vant måtte fly 200 miles på mindre enn to timer og bruke mindre enn en gallon drivstoff (3.78 liter) per passasjer, eller tilsvarende energimengde i form av strøm. Flyene som vant første og annen plass gikk begge på strøm og oppnådde dobbel energieffektivitet i forhold til kravet, noe som innebærer at de fløy minst 320 kilometer på om lag to liter drivstoffekvivalenter per passasjer. Det tilsvarer 0.06 liter bensin per person per kilometer eller "0.24 liter på mila" for hele flyet med fire seter.

Det er fondet Comparative Aircraft Flight Efficiency (CAFE) Foundation som står som arrangør i en avtale med NASA, mens det er Google som var årets hovedsponsor.

Vil fly supersonisk på strømEtter at Pipistrel ble kjent med at de hadde vunnet, sjokkerte de med å lansere en ny utfordring: I tråd med firmaets policy om å sette et mål som synes for høyt og deretter kjempe hardt for å oppnå det, har de utfordret NASA, CAFE Foundation og Google såvel som hele den globale flyindustrien. Pipistrel vil donere deler av premien på 1.35 millioner dollar for å etablere en pris for en ny konkurranse, hvor målet skal være å produsere et supersonisk elektrisk fly! Om Pipistrel selv vil delta i konkurransen sier de ikke noe om.

Bilde ovenfor: Ivo Boscarol, direktør og eier av Pipistrel.Foto: Torkell Sætervadet

Powered by Labrador CMS