NESTEN-ULYKKE: To Airbuser fra China Eastern Airlines unngikk 11. oktober såvidt kollisjon. Bildet er tatt ved en annen anledning.
NESTEN-ULYKKE: To Airbuser fra China Eastern Airlines unngikk 11. oktober såvidt kollisjon. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Pilotens snarlige handling reddet trolig 439 liv

Nå får han millioner som takk for hjelpen.

Publisert Sist oppdatert

11. oktober var det like før det gikk skikkelig galt på Hongqiao-flyplassen i Shanghai.

Et Airbus A320 fly med 147 passasjerer ombord var i ferd med å ta av fra 36L, da et Airbus A330 plutselig fly dukket opp på samme rullebane, skriver hangar.no. Begge flyene tilhører flyselskapet Chine Eastern Airlines og totalt var det 439 personer ombord. 

Hylles med millionbeløp

Pilotene på A320-flyet har forklart at det ikke var mulig å bremse maskinen, som like før den nådde A330-maskinen var oppe i 240 kilometer i timen. Flygerne valgte derfor å øke gassen maks og foreta en brå og kraftig stigning.

Nå hylles kaptein He Chao og resten av crewet for å handlet riktig i en krevende situasjon, som fort kunne endt fatalt. 

Kapteinen har ifølge Shanghai Daily, som siterer det kinesiske nettstedet xinmin.cn, mottatt tre millioner yuan fra China Eastern som takk for hjelpen. Det tilsvarer rundt 3,6 millioner norske kroner. Flyselskapet har også gitt resten av crewet en sum som gir rundt 730 000 kroner til hver.

To mistet jobben

Det skal ha vært omkring 15 meter igjen til Airbus A330-flyet da Airbus A320-flyet hadde fått hjulene opp fra rullebanen, skriver hangar.no. Piloter og passasjerer inne i Airbus A330-flyet skal merket at det ristet godt i flyet da A320-maskinen passerte over dem.

Ulykken har blitt sammenliknet med den tragiske Tenerife-ulykken fra 1977, der 583 personer mistet livet da to fly kolliderte på rullebanen. 

Ifølge Shanghai Daily skyldes nesten-ulykken at flygelederne ga pilotene på A330-flyet beskjed om krysse samme rullebane som den A320 var i ferd med å lette fra.

To flygeledere mistet jobben, mens elleve andre mottok reprimander som følge av hendelsen. 

Du kan lese rapporten fra Civil Aviation Administration of China her

Powered by Labrador CMS