NRK feirer 100 år med sivil luftfart

Roald Amunden tok første sivile flysertifikat på norsk jord 11. juni for hundre år siden. Nå feires hundreårsjubileet for sivil luftfart, og NRK bød på direktesendt jubileumsflyging fra Kjeller til Lillehammer fredag 4. april.

Publisert

Roald Amundsen ble tidlig klar over hvordan flyging kunne hjelpe polfarerne i strøk der det ellers tar måneder å ferdes med sleder og hunder. Derfor fattet han interesse for denne nye transportformen og ble etterhvert sentral i Norsk Luftseiladsforening som ble etablert i 1909 og som er forløperen til Norges Luftsportforbund (NLF).

Amundsen ble den første i Norge til å ta sivilt flysertifikat 11. juni 1914, og flyinstruktør var Einar Sem-Jacobsen. Ifølge NLFs jubileumsbok fra 2009, Tiden flyr, var det rett nok ti nordmenn som tidligere hadde fått flysertifikat, men disse var tatt i utlandet. Dermed ble Amundsen nr 1 som tok sivilt sertifikat på norsk jord.

Markeres av NRK

Einar Sem-Jacobsens utdanning av Roald Amundsen forløp ikke helt uten dramatikk. Da Sem-Jacobsen skulle demonstrere motorkutt, viklet en ledning seg inn i propellen, og flyet styrtet fra cirka 30 meters høyde. Begge overlevde, og Amundsen fortsatte ufortrødent videre i sin flygerkarriere ved å bruke luftfartøy som hjelpemiddel i en rekke ekspedisjoner.

- Amundsen var en flypioner. Han var den første som tok flyet i bruk på polarekspedisjoner, sier professor Jan Anders Diesen ved Høgskolen i Lillehammer.- Vi var en ung nasjon og vi trengte noen som kunne styrke vår identitet.- Amundsen var nytenkende. Han hadde tro på teknologien, ikke bare når det gjaldt å fly, men også filmkameraene, sier Diesen.

files/content/news/DSC_6476 200 40.jpgNRK markerer hundreårsjubileet ved å direktesende en jubileumsflyging fra Kjeller til et jorde på Lillehammer som er ment å gjenskape en av Amundsens treningsflyginger med Sem-Jacobsen som fant sted for nøyaktig hundre år siden, nærmere bestemt 4. april 1914.

Opptaket fra jubileumsflygingen kan du se her:

Bildet til venstre: Klart for avgang fra Kjeller til Lillehammer med NRK ombord for direktesending. Ole Jacob Reichelt, pilot på triken briefer Geir Bernhard Ranby, NRK-reporter med kameraer. Foto: Lars Brede Grøndahl

Les også om flyging og jubileet for sivil luftfart i Norge:

100 år siden Amundsen tok flysertifikat http://www.nrk.no/ostlandssendingen/flyutdanning-100-ar-1.11631571

Flylappen like billig som billappen http://www.nrk.no/ho/flylappen-like-billig-som-billappen-1.11642340

Henrik er Norges yngste pilot http://www.nrk.no/ho/henrik-er-norges-yngste-pilot-1.11644548

Powered by Labrador CMS