Den gjenoppbygde norske Spitfire, EN 570, fotografert i forbindelse med den første testflyvningen i Storbritannia tirsdag 23. april 2024.

Norsk Spitfire endelig på vingene

Publisert Sist oppdatert

Spitfire EN 570 fløy for første gang tirsdag 23. april. Test-piloten er meget fornøyd med fly-egenskapene og kaller den «unik» til to-seter å være. 

- Toseteren får et noe annerledes tyngdepunkt enn de originale enseters Spifirene, og det er veldig hyggelig for oss å få en så positiv tilbakemelding etter flyets første 30 minutter i luften, sier Runar Vassbotten til Flynytt. 

Han er daglig leder i Norwegian Flying Aces på Notodden som har kjøpt vrak-deler og fått gjenoppbygget Spitfire Mk IX, EN 570.

I luften.

Den andre testflyvningen pågikk da dette ble skrevet torsdag 25. april.

Små justeringer 

- Det var noen små justeringer på balanserorene for å få flyet til å fly rett, og på den første testen handlet det først og fremst å sjekke at flyet oppfører seg som forventet. Drivstoff-gjennomstrømming, kjølesystem, flyets oppførsel i høy hastighet og i stall, er blant de tingene som ble sjekket først, sier Vassbotten.

Testprogrammet er forventet å vare mellom fem og ti flytimer, og utføres av Pete Kinsey, en pilot med lang og bred erfaring med ulike individer av Spitfire og andre «warbirds».

Han skal også fly maskinen til Norge etter at en 25 timers service blir gjennomført på Biggin Hill før flyet leveres til Notodden.

Markering 8. mai

Nok en gang må den planlagte første passasjer-turen 8. mai utsettes, den var opprinnelig planlagt 8. mai i fjor. -

 Vi regner med at flyet er på Notodden til den dagen, men vi har flyttet på den første passasjer-turen. 

Derimot blir det en 8. mai-markering på Notodden, blant annet med etterkommere av Rolf Thorbjørn Tradin, som fløy dette flyet under 2. verdenskrig, sier Vassbotten.

EN 570 fotografert i England.

Fem turer solgt

Norwegian Flying Aces har nå forhåndssolgt fem turer til vel 34.000 kroner for en halvtime i baksetet på det ny-restaurerte flyet, men flere har bebudet at de vil kjøpe seg en flytur. 

- Vi har vært tilbakeholdne med markedsføring inntil flyet er her og at tilbudet vårt er klart for kunngjøring. Da kommer vi med en mer aktiv markedsføring blant annet med bilder og video-snutter på sosiale medier, sier Vassbotten.

Powered by Labrador CMS