Fraseologi:

STANDARDISERT FRASEOLGI: Endringen i fraseologibruken kommer av endringer hos EASA, som har som hensikt å harmonisere fraseologibruken i Europa. Det skal bidra til å redusere muligheten for feiltolkninger i luft-bakke kommunikasjon. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Nå forsvinner «Runway Free»

Fra 1. desember 2022 blir det noen endringer i fraseologien for flyging ved lufthavner som har AFIS.

Publisert Sist oppdatert

Blant annet erstattes «runway free» med «no reported traffic runway [xx]».

– Fraseologien vil bli benyttet på AFIS-plasser når AFIS- fullmektig ikke er kjent med annen trafikk på rullebanen, sier Kvalitets- og sikkerhetskoordinator i Norges Luftsportforbund, Tobias Fjelltorp-Veland til Flynytt.

Vil harmonisere fraseologibruken

Endringen i fraseologibruken kommer av endringer hos EASA, som har som hensikt å harmonisere fraseologibruken i Europa.

Er AFIS-fullmektig kjent med at rullebanen er okkupert eller blokkert, vil fraseologien «runway occupied» eller «runway blocked by [xx]» bli benyttet.

– Fraseologien i Europa blir nå mer standardisert og harmonisert i medlemslandene, noe som skal bidra til å redusere muligheten for feiltolkninger i luft-bakke kommunikasjon. Det anses som et nødvendig sikkerhetstiltak at Norge benytter samme fraseologi som resten av Europa, skriver Luftfartstilsynet på sine nettsider.

Mer informasjon

Du finner mer informasjon om endringen i AIC-N 14/22:

https://luftfartstilsynet.no/aktorer/regelverk/aic/aic-n/2022/1422-informasjon-om-endring-av-fraseologi-for-flygeinformasjonstjenesten/.

Uttømmende liste over standard fraseologi finner du her:

https://www.easa.europa.eu/en/downloads/132543/en

Luftfartstilsynet har laget en video som demonstrerer bruk av ny fraseologi:

https://vimeo.com/757870029

Powered by Labrador CMS