"UFO" over Notodden:

Det begynte som en ganske jevn sirkel, men endret seg litt etterhvert. Men hva er det egentlig vi ser?

Kan du hjelpe oss å løse denne gåten?

Under dagens herlige Telemark Airshow på Notodden fanget vi på kamera noe vi ikke kan forklare. Lysfenomenet hang høyt, og hadde ingenting med flyene å gjøre, så hva var det egentlig?

Publisert

Vi er kanskje litt kjedelig anlagt i Flynytt på den måten at vi mener det meste har en naturlig forklaring, men det betyr ikke at vi kan forklare alt vi ser. Dette lyset har fått oss til å klø oss i hodet søndagen igjennom, og så langt er vi i mangel av en fornuftig forklaring. Kanskje du kan hjelpe?

En tidlig tilskuer?

Bildene er tatt like før kl 11:00 i dag, søndag 2. september. Linsa peker mot vest, og på bildene ser vi deler av røyken etter et Extra 230-display, dagens første. Det var ingen synlig annen flytrafikk på den blå himmelen over oss, og heller ingen kondensstriper på tidspunktet for disse bildene.

Det er ikke lett å se hva det er som henger der oppe. I løpet av 15 - 20 minutter endret lyset form, men det så ikke ut til å bevege seg. Da vi senere forsøkte å finne det igjen, var det borte.

Internett er avsøkt uten tilfredsstillende treff på noe som ligner, og nå vil vi ha tips fra mer klartenkte og eventuelt kunnskapsrike lesere.

"Røykring" med god tid

Sånn så det ut gjennom en 300 mm linse.

Inntrykket er at lyssirkelen, "røykringen", lå svært høyt. Det gikk an å se den med det blotte øyet, med en god porsjon stirring, men det er først gjennom en 300 mm linse at formen kommer til syne. 

Lyset tok etter hvert form av en dråpe. Det asymmetriske forkludret ideen vår om at det kunne dreie seg om et panel på en satellitt.

Kan det være snakk om en refleks i en satellitt eller annen jernvare der oppe? I så fall må den ha vært 100 prosent geostasjonær; det gikk ikke an å se at lyset flyttet seg i løpet av de 20 minuttene vi observerte det. Av bildene ser vi også at det endrer form til noe a la en asymmetrisk dråpe. En skulle tro at et sirkelrundt objekt beholdt formen når det eventuelt dreide rundt, så dette gjør oss ikke mye klokere. 

Så, med mindre du har et krystallklart svar parat: mobiliser grandonkler, filletanter, søsken, kolleger og kjærester, og del! Dette må vi til bunns i. 

Og joda; du får selvfølgelig en fyldig sak om årets Telemark Airshow snart!

Powered by Labrador CMS