ULOVLIG FLYGING:

Luftfartstilsynet advarer mot å fly ulovlig under høstjakten.
Luftfartstilsynet advarer mot å fly ulovlig under høstjakten.

Luftfartstilsynet advarer mot ulovlig flyging

- Det handler om flysikkerhet.

Publisert

Luftfartstilsynet  har valgt å gå ut og advare mot ulovlig bruk av allmennfly. Dette gjelder spesielt nå under høstjakten. 

- Bakgrunnen for dette er avdekkingen av den ulovlige flygingen i Finnmark, opplyser juridisk direktør, Nina Vindvik, til Flynytt.

Ble dømt til fengsel

I en pressemelding skriver Luftfartstilsynet at de i 2016 fikk flere bekymringsmeldinger om ulovlig flyging på Finnmarksvidda.

Dersom man skal frakte passasjerer eller god med allmennfly på kommersiell basis, krever det en særskilt godkjenning. 

Tilsynet startet undersøkelser i samarbeid med lokalt politi, noe som endte med at en mann tidligere i år ble dømt til fengsel i 15 dager for ulovlig flyging.  Han ble dømt for å ha tatt betalt for frakt av personer og gods med et sjøfly uten at han hadde de nødvendige godkjenningene. Mannen fikk også en bot på 10 000 kroner, mens firmaet hans ble ilagt inndragning av vinning på 200 000. 

- Det handler om flysikkerhet, og derfor ser vi svært alvorlig på denne hendelsen. I dette tilfellet hadde ikke firmaet nødvendig tillatelse til å frakte passasjerer eller gods, sier Vindvik i pressemeldingen.

Strengere krav

Det er strengere krav til bedrifter og organisasjoner som driver passasjertrafikk enn til dem som har flyging som sport eller rekreasjon. Luftfartstilsynet opplyser at de derfor er tilfreds med utfallet i saken.

Vedvik vil ikke si hvor mange slike tilfeller av ulovlig flyging de kjenner til. 

- Vi går ikke ut med tall, men følger opp tips vi får og tilfeller vi eventuelt selv avdekker gjennom våre tilsyn, sier hun til Flynytt.

 - Hva bør piloter uten godkjenning gjøre dersom de blir kontaktet med en forespørsel om å fly jegere?  

- De bør henvise vedkommende til en operatør med tillatelse til å transportere jegere. Oversikt på godkjente operatører finnes også på vår nettside: luftfartstilsynet.no/aktorer/flyselskap/godkjente-flyselskaper/.

Powered by Labrador CMS