KLART FOR MESTERSKAP: - Dette blir den mest prestisjefylt seilflykonkurransen i Norge siden VM i klubbklassen i 2004, sier fagsjef i seilflyseksjonen i Norges Luftsportforbund, Steinar Oksenholt.

Klart for seilfly-VM på Starmoen

... Men arrangementet blir ikke helt som planlagt.

Publisert Sist oppdatert

Fra 19.-25. mai samles noen av verdens beste seilflygere på Starmoen-Elverum.  Da samler arrangementet mesterskapet Sailplane Grand Prix Norway 17 deltakere fra fem nasjoner.

- Mest prestisjefylte konkurransen på 20 år

SGP Norway inngår i den 12. serien av Sailplane Grand Prix – «regattakonkurranse» med seilfly. 

- Dette blir den mest prestisjefylt seilflykonkurransen i Norge siden VM i klubbklassen i 2004. 20 år seinere samler vi altså seilflyeliten igjen på Starmoen – Elverum, sier fagsjef for seilflyseksjonen i Norges Luftsportforbund, Steinar Øksenholt, til Flynytt.

Han forteller at Sailplane Grand Prix er en litt spesiell type seilflykonkurranse som FAI/IGC har lagt en del prestisje i. 

- Felles for alle arrangementene i SGP-serien er at oppgaven optimaliseres rundt 2,5 timer, hvor det er fellesstart og første fly i mål vinner. For deltakerne betyr dette et tett race hvor de ofte er samlet og flyr tett sammen i klynger, små feil gir direkte utslag ved at du faller tilbake i feltet og ser de andre rykke fra. Ofte skiller det ikke mer en sekunder på flyene i mål.

Seilflyene har inntatt Starmoen.

Håper på eksepsjonelt seilflyvær

Øksenholt har troen på Starmoen som utgangspunkt for denne type konkurranseflyging.

-  Vi kan by de utenlandske deltakerne på klar og frisk norsk luft, svært god sikt og et terreng som spenner fra skog og flatland i sør til fjellpartiene i Rondane og Jotunheimen i nord og vest, sier han.

- Under de rette metrologiske forholdene kan vi by på eksepsjonelt godt seilflyvær nå i mai – kraftig stig og høye skybaser. De lange lyse kveldene med solnedgangen over Nordhue vil nok skape mange gode minner.

Skjær i sjøen: Luftromsproblematikk

Forberedelsene har riktignok ikke vært helt uten skjær i sjøen. Luftromsproblematikk gjør at deltakerne vil få mindre luftrom å boltre seg i enn det som opprinnelig var planen.

Generalsekretær i Norges Luftsportforbund, John Eirik Laupsa, sier han synes det er svært beklagelig at de ikke kom i mål før helgens mesterskap.

- NLF søkte om tilgang til fareområdene i randsonen av Oslo og Farris TMA, som ble etablert høsten 2023, allerede i september i fjor. Vi la frem en sikkerhetsanalyse som Avinor Flysikring hadde laget sammen med, og for oss, i oktober. Da spurte vi om vi kunne få lov til å begynne å aktivere fareområdene. Vi opplever at det har tatt lang tid og hadde virkelig håpet at vi skulle komme i mål før seilfly-mesterskapet denne helgen, sier han til Flynytt.

Verdenseliten er i skrivende stund samlet for å konkurrere på Starmoen.

Henning Tennes i Luftfartstilsynet sier at grunnen til at søknaden ikke er innvilget er at tilsynet ikke har fått den dokumentasjonen vi må ha for å kunne sluttbehandle søknaden, sier . 

- Det ble gitt et vedtak i september 23 med fire vilkår. To av dem var en risikoanalyse og en avtale som ikke er sendt over i henhold til kravene. Det er altså noen  vilkår som ikke er oppfylt. 

- Når mener dere det er realistisk at man kommer i mål?

- Så snart vi får dokumentasjonen på vilkårene. Med en gang vi får det må vi gå gjennom dokumentasjonen på nytt. Vi kan ikke gi en tillatelse eller aksept uten nødvendig dokumentasjon for å få gjort saksbehandlingen. 

- Høy kvalitet på deltakerne

Øksenholt ser likevel frem til flere dager med masse flott seilflyging fra spennende deltakere. 

- Lenge trodde vi at regjerende verdensmester i SGP, Stefan Lange fra Tyskland, skulle måle krefter med våre engen virtuelle verdensmester i SGP, Arne Marthin Güettler. Slik blir det dessverre ikke da Lange tirsdag kveld meldte avbud da hans nye fly ikke var ferdig på fabrikken. Blant deltakerne er allikevel kvaliteten høy hvor flere har deltatt i tidligere serier og finaler, sier Øksenholt. 

De to beste ved sammenslåtte resultater etter en ukes flyging vil være kvalifiserte for finalen i SGP som avholdes først i 2025.

Vakker utsikt.

Starmoen har tatt over stafettpinnen som arrangør i Norden etter Borås – Sverige. De har gjennomført to tilsvarende konkurranser og senest i den 11. serien.

Du kan følge konkurransen digitalt

Publikum skal kunne følge konkurransen både fra arenaen på Starmoen, men også digitalt gjennom tracking.

- Vi har rustet opp dekningsgraden for mottak av flarmsignaler med 6 nye stasjoner på Hamar, Flisa, Kongsvinger, Rena, Kvitfjell og Frya. Vi sender dessverre ikke live streaming med film og kommentatorer, sier Øksenholt.

- På arenaen kommer du derimot tett på deltakerne og kan følge deres forberedelser før start, se starten og målgangen i luften over Starmoen og ikke minst høre deres historier om dagens oppgave etter landing. Trackingen vises også på skjerm her og lørdag 25. mai legger vi opp til en publikumsdag hvor vi håper å kunne vise frem litt av NLFs aktiviteter.

Vektkontroll.
Powered by Labrador CMS