Top Gun:

UNIK VISNING: Det blir både Åpen dag og filmvisning på Kjeller flyplass på torsdag. Dette banneret har Paramount laget og sendt hele veien til Kjeller. Foto: Vibeke Nygaard
UNIK VISNING: Det blir både Åpen dag og filmvisning på Kjeller flyplass på torsdag. Dette banneret har Paramount laget og sendt hele veien til Kjeller. Foto: Vibeke Nygaard

Inviterer til filmfest på Kjeller

En av verdens eldste flyplasser åpner dørene for både flyopplevelser og filmvisning. Alle er velkomne til Åpen dag, men ønsker du kinobilletter gjelder det å skynde seg før det blir utsolgt.

Publisert Sist oppdatert

Det er over 35 år siden Tom Cruise for første gang trollbandt publikum i rollen som jagerflygeren Pete «Maverick» Mitchell. Nå er han tilbake i oppfølgeren «Top Gun Maverick».

I anledning den store begivenheten åpnes dørene til Kjeller flyplass, der det inviteres til både Åpen dag og utekino.

- Unik avtale

- Vi i småflymiljøet har ventet på denne filmen lenge. Og hvor er det vel bedre å se den enn på en av verdens eldste flyplasser, nemlig Kjeller?

Det sier Espen Grønstad, som er blant iniativtakerne til arrangementet. Han tok opp ideen på et julebord i flymiljøet, og fikk raskt med seg Vibeke Nygaard på laget. Også Aero Filmfestival, som ivrig hadde ventet på den koronautsatte filmen, delte drømmen om å vise den på Kjeller, og ble med på laget.

Deretter startet det møysommelige arbeidet med å sikre seg de nødvendige godkjenningene for å vise filmen.

- Tillatelsen fra rettighetshaver Paramount kom først i påsken. De likte ideen veldig godt, spesielt at vi lager en familiebegivenhet rundt filmvisningen. Det skal også Tom Cruise selv synes er stas. Vi er de eneste som har fått en direkte avtale om privat visning, så det er temmelig unikt. De har til og med laget egne trailere til oss, sier Grønstad.

Hektiske dager

Han legger ikke skjul på at det har vært hektisk siden tillatelsen kom.

- Vi er en liten gjeng som har jobbet fulle arbeidsdager med arrangementet siden påske. Det har handlet om alt fra å skaffe utstyr og sponsorer, til å søke tillatelse fra kommuneoverlegen og å dele ut 5000 lapper med nabovarsel, forteller han.

Filmvisningen arrangeres av småflymiljøet på Kjeller og Aero Filmfestival i samarbeid med Odeon Kino, UIP og flere lokale samarbeidspartnere.

Sammen har de frivillige lagt ned utallige dugnadstimer.

- Dette er noe vi gjør for å vise frem flymiljøet, og ikke noe vi tjener penger på. Et eventuelt overskudd går til organisasjonen Hjelpende hender, som gjør en fantastisk jobb i å hjelpe så mange personer i lokalmiljøet på Lillestrøm, sier Nygaard.

- Billettinntektene dekker bare en fjerdedel av utgiftene våre, så dette hadde ikke vært mulig uten sponsorer som IG Europe, OSM Aviation Academy, Hjelpende hender og Complete Consulting, legger hun til.

«Behind the scenes» i hangaren

Dørene til Kjeller åpner torsdag klokken 15, og frem til klokken 21 er arrangementet gratis for alle.

- Da blir det åpen dag med «behind the scenes» i hangaren. Publikum får kikke inn hangarportene, og bli bedre kjent med det sosiale flymiljøet. Man kan si at de får titte inn i miljøet i stedet for å titte opp på flyene, sier Grønstad.

Han beskriver opplevelsen som en slags flyhistorisk tidsreise. De besøkende vil få se fly som spenner fra Norges eldste luftdyktige fly til verdens første typesertifiserte elfly.

- Jeg håper også vi kan få frem at flyging ikke bare er en gutte- og mannssport. Her er det plass til alle, og det er en like stor arena for jenter og kvinner, sier Nygaard.

I tillegg til å se flyene på bakken blir det også muligheter for å kjøpe introtur, der man får prøve seg som pilot. Det fristes også med eksklusive klipp fra produksjonen av filmen og mulighet for å følge konkurransen Air Race – Danger Zone live på storskjerm . Rutinerte Tom Brien stiller som speaker.

Snart utsolgt

Filmvisningen starter når skumringen setter inn.

Det er verdt å merke seg at Kjeller er stedet norsk luftfartshistorie startet i september 1912, bare ni år etter brødrene Wrights første flyvning. Etter dette har flyplassen vært operativ, noe som gjør at det i dag er verdens nest eldste flyplass i kontinuerlig drift.

Når Flynytt prater med duoen mandag kveld er det 85 billetter igjen til filmvisningen, nesten 800 er allerede solgt. Det er Odeon Kino som formidler billettsalget.

- Filmen blir vist på Kjeller dagen etter premieren i Norge og dagen før premieren i USA. Det er veldig spesielt. Vi tror det blir en fantastisk opplevelse, og vi gleder oss stort! Husk å ta med egen stol og varme klær, avslutter Grønstad og Nygaard.

Powered by Labrador CMS