Ekstremværet Hans:

HAMAR: Hele fem sivile og minst ett militært helikopter har base på Stafsberg om dagen i forbindelse med redningsaksjonen i Innlandet. Foto: Fredrik Olastuen

Hamar flyplass - livsviktige flomoppdrag

Flyplassen viser igjen sin høye viktighet.

Publisert

Det har lenge versert rykter om at Stafsberg flyplass i Hamar skal legges ned. En flyplass som har fraktet mennesker og varer og annet viktig utstyr siden 1950. Nå viser flyplassen igjen sin høye viktighet, i forbindelse med uværet Hans.

14 helikoptre i beredskap

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ba onsdag selskapet Helitrans om ekstra helikopterberedskap. De syv helikoptrene selskapet skal bistå med er lokalisert på Torp, Kjeller, Værnes, Stavanger, Sauda og Voss. Alle disse har jetfuel tilgjengelig.

Pilot Geir Thyness er salgs- og markedsjef i Helitrans, og sier til Flynytt i dag:

-Vi har hele 14 helikoptre i beredskap - hvorav tolv disponseres av Politiet og Hovedredningssentralen (HRS). Vi har dessuten en egen leder hos HRS nå.

Maskinene er plassert ut på seks flyplasser og i èn bygd. Halvparten av disse flyplassene er småflyplasser på Østlandet.

FLOM: I Valdres har mage blitt isolerte i sine hjem, som her i Bagn. Foto: Per Julius Helweg

Bistår med evakuering og frakt

Familier har blitt evakuert midt på natten ved hjelp av helikopter fra Forsvaret (Bell 412) og Redningstjenesten (SeaKing og SAR Queen). Samtidig flyr Politiets to helikoptre og altså fjorten av Helitrans' Airbus-maskiner.

Flynytt har med egne øyne sett alle disse fly lavt gjennom Hallingdal til evakueringen i Ål denne uken. Dagslys, tåke og mørke. Uten å bruke mer enn noen få kvadratmeter av bakken løser altså flytrafikk samfunnets store og livsviktige oppdrag på en rask og trygg måte. Mens en uttrykningsbil vil måtte bruke flere timer på omkjøringer (om de i det hele tatt klarer), kan de aktuelle helikoptrene i Sør-Norge løfte mellom fem og tyve personer om gangen.

GOL: Her er hus i ferd med å løsne fra bakken. Foto: Per Julius Helweg

Foruten å evakuere, har også helikoptrene fraktet geologer rundt i kommunene, i tillegg til leger og pasienter mellom sykehus ettersom veier har vært stengte.

Fra HRS sier de at "alle er supertakknemlige for den jobben Helitrans utfører".

Ekstra ressurser fra Sverige

Fra Ål forteller Politiet til Hallingdølen at også luftambulansen er med i evakueringen:

- Helikoptera flyg til Torpomoen. Der står det fem bussar som fraktar folk vidare.

For å dekke opp for all aktiviteten, er ekstra ressurser blitt satt inn fra Sverige. Redningstjenesten på Rygge er omdisponert til flomrammede områder, så den svenske redningstjenesten har tatt over ansvar for redning i områdene ved Kristiansand, Ytre Oslofjord og Østfold, heter det fra DSB.

En relativt liten flyplass som Hamar bidrar både til en trygg base der både kart og terrenget er godt kjent for pilotene, kjente tilførselveier for bakkebasert ambulansetjeneste samt drivstoff og ofte en rapportert værmelding.

Så med dette er det vel ingen tvil om våre småflyplasser er viktige for samfunnet?

LAVT: Nede i Hallingdal fløy Luftforsvarets SAR Queen i skytteltrafikk denne uken. Foto: Per Julius Helweg
Powered by Labrador CMS