Kjeller flyplass:

To av tre vil ta vare på flyhistorien

En ny meningsmåling viser at et flertall av befolkningen i den nye storkommunen Lillestrøm ønsker å bevare flyhistoriske og veteranrelaterte flyaktiviteten på Kjeller.

Publisert Sist oppdatert

LILLESTRØM: To av tre, 65,7 prosent av befolkningen i den nye storkommunen Lillestrøm vil bevare den flyhistoriske og veteranrelaterte flyaktiviteten på Kjeller.

Dette er konklusjonen i en meningsmåling InFact har gjort for Norges Luftsportforbund og Stiftelsen Kjeller flyhistoriske kulturpark (KFK).

Undersøkelsen ble beleilig presentert i Romerikes Blad onsdag 28. august, noen timer før de lokale politiske partiene var invitert nettopp av KFK til å flagge sine syn på Kjellers fremtid på et folkemøte (les mer HER).

Det er 511 personer av begge kjønn i alderen 18 til over 65 år som er spurt. I alt svarer 65,7 prosent ja til historisk flyaktivitet, 12 prosent svarer nei, mens 22,5 ikke vet hva de mener.

Stinn brakke i Lillestrøm kulturhus der engasjementet var stort i saken om Kjellers fremtid.

Det er med dette en solid folkeopinion som vil bevare flyplassen, en konklusjon som også bekreftes fra tidligere, liknende undersøkelser.

Det er ingen store forskjeller på kjønnene i svarene, og ikke uventet er det størst vilje blant de eldste til å bevare flyhistorien. Men også i aldersgruppen 18-29 år vil mer enn annen hver innbygger (58,3 pst) gå for bevaring.

- Viktig å stemme

 - Folket vil at Kjeller flyplass skal bevares. Politikerne som blir valgt i høst vil bestemme om det skjer. Det er derfor viktig at alle stemmer, sier Finn Terje Skyrud, leder for KFK.

Stiftelsen ble etablert av et samlet veteranflymiljø for å ta vare på kulturmiljøet på og rundt Kjeller flyplass. I en årrekke har de jobbet med ivaretakelse, formidling og bruk av historiske fly.  

 - Byen vår trenger flere hus å bo og jobbe i, men aller mest en original byutvikling. Det er mulig å få til begge deler. Historien på Kjeller er verdensunik. Et levende veteranflysenter vil tilføre Lillestrøm et særpreg som ingen kan kopiere, sier Skyrud.

Flere av politikerne på folkemøtet var inne på nettopp disse tankene som Skyrud skisserer.

De ble utfordret av møteleder, journalist Torstein Davidsen fra Romerikes Blad, til å svare på hva meningsmålingen betyr for dem som politikere.

Slik svarer politikerne:

Helen Bjørnøy, SV:

 - Det er en interessant undersøkelse som viser et stort engasjement. Jeg håper denne høsten gir en balansert debatt når mulighetsstudien foreligger fra kommunens administrasjon.

Sigbjørn Gjelsvik, SP:

 - Dette er et gledelig stort engasjement, og det er voksende i befolkningen.

Ole Magnus Eide, Rødt:

 - Nesten alle vil ha et flygende museum, men jeg tror det vil bli vesensforskjell på løsningen avhengig av om det blir et rødt eller borgerlig flertall som skal styre etter valget.

Eline Stangeland, MDG:

 - Jeg er ikke overrasket over tallene, jeg vet at engasjementet er stort, men vi må likevel ikke glemme klimakrisen. Vi skal lytte til folket her, men vi har nok et annet standpunkt i saken.

Lisbeth Gamle Skulstad, Krf:

 - Det er ikke mange saker hvor en så høy prosentandel gir et klart svar.

Kjartan Berland, H:

 - Undersøkelsen gjør inntrykk og den gir en pekepinn. Jeg håper vi finner gode løsninger for å ta vare på viktig flyhistorie.

Jan-Erik Berg, FrP:

 - Vi lytter til store folkeavstemninger.

Tore Berg, Folkets Røst:

 - Vi er et lokalt parti, og lytter til folket. Jeg er glad vi allerede har fått inn for en flypark på Kjeller.

Christian Krogvig, Demokratene:

 - Vi vil ha en småflyplass for hele Østlandet på Kjeller. Vi berømmer KFKs innsats og er optimistiske for fortsatt flyging på Kjeller.

Jørgen Vik, A:

Panelet som deltok på folkemøtet i Lillestrøm på onsdag besto av, fra venstre: Jørgen Vik, A; Christian Krogvig, Demokratene; Tore Berg, Folkets Røst; Jan-Erik Berg, FrP; Kjartan Berland, H; Lisbeth Gamre Skulstad, Krf; Eline Stangeland, MDG; Ole Magnus Eide, Rødt; Sigbjørn Gjelsvik, Sp; Helen Bjørnøy, SV og Boye Bjerkholt, V.

 - Arbeiderpartiet er enig med folket. Det er riktig og viktig å ta vare på historien, og jeg er glad at 65,7 prosent av befolkningen er enig med Arbeiderpartiet!

Powered by Labrador CMS