FlyViking

NYTT FLYSELSKAP, NY TV-SERIE: Flynytts anmelder har latt seg begeistre av den nye dokumentaren om Ola Giæver og FlyViking.
NYTT FLYSELSKAP, NY TV-SERIE: Flynytts anmelder har latt seg begeistre av den nye dokumentaren om Ola Giæver og FlyViking.

Flynytt anmelder: «Giæver på egne vinger»

Ny tv-serie på nett følger FlyVikings fødsel.

Publisert Sist oppdatert

Om han hadde skje i munnen da han ble født, var den nok av et langt edlere metall enn sølv. Ola Giævers familie eier det meste i Lyngseidet.

Ordføreren finner det nødvendig å stille opp for bygdas store sønn. Å komme på kant med ham vil være katastrofe for kommunen. Alle i lokalmiljøet har en mening om Ola og hans virksomheter, men det virker umulig å få noen til å uttale seg offentlig. 

Munnrapp

Ola mangler evnen til å gå i takt og er tilsynelatende komfortabel med å være i sentrum av begivenhetene. Han snakker gjerne før han, eller eventuelle rådgivere, har hatt tid til å bearbeide budskapet. 

Slikt blir det fort god TV-underholdning av.

At Ola har tilbragt mer enn 30 år i cockpit hos Widerøe skyldes nok lidenskapen for flyging i langt større grad enn et påtrengende behov for salt i maten. At en såpass kontroversiell og egenrådig person forble pilot og medeier i Widerøes flyveselskap i mer enn 30 år er langt mer oppsiktsvekkende enn det faktum at de ikke skiltes ad som venner.

Ola tok avskjeden til retten og tapte. Han vurderte å anke avgjørelsen, men fant ut at det trolig ville være mer moro å starte et konkurrerende flyselskap enn å tilbringe mer tid i norske rettssaler med et uvisst resultat. Om Ola hadde en dårlig sak i retten, har han så absolutt statistikken mot seg når han velger å starte flyselskap. Opp gjennom tidene har det blitt startet et utall norske flyselskaper. Kun en håndfull av disse kyllingene har opplevd å bli skikkelig flyvedyktige. 

Les mer: FlyVikings første fly har landet på norsk jord

Bra tv

I løpet av de tre første episodene har vi fått være med på FlyVikings prosess frem til anbudet på rutene i Nord-Norge ble levert. Politiet og konkurransetilsynet har hatt razzia i kontorene og nøkkelpersoner forlater FlyViking etter at Widerøe har sendt dem brev og klargjort at goder de har opparbeidet i Widerøe faller bort om de går inn i det nye selskapet. Det er bratt oppoverbakke på flere fronter, men Ola ser ut til å holde humøret.

Nyhetsmediene har nå fortalt oss at Widerøes gikk seirende ut av denne kampen også. I media har jeg også fått med meg at Ola ikke lar seg knekke av et "lite hull i veien". Han har på ingen måte tenkt til å forlate cockpit.

Om lidenskap til flyging, stå-på-vilje og god tilgang på kapital får FlyViking ut av redet er fortsatt usikkert, men foreløpig har det resultert i god underholdning på TV. 

Blir hekta

Om Ola Giæver blir den nye Bjørn Kjos vet vi ingenting om ennå. NRK har imidlertid fått meg til å vie 27 minutter og 19 sekunder av mitt liv til denne underholdende historien. 

Jeg må nok innrømme at jeg er blant de mange som daglig sjekker om det har kommet nye episoder på nett.

Terningkast: 5

Anmeldelsen er basert på de tre episodene i dokumentarserien på nett. Ifølge NRK blir det minst syv episoder. Du kan se serien her.

Powered by Labrador CMS