STORBRANN: Det var ingenting brannvesenet kunne gjøre for å redde flyene på Skien Lufthavn.
STORBRANN: Det var ingenting brannvesenet kunne gjøre for å redde flyene på Skien Lufthavn.

Fire fly gikk tapt i storbrann

- Bare pipa står igjen.

Publisert Sist oppdatert

Natt til mandag gikk flere fly tapt da det brøt ut storbrann på Skien Lufthavn.

- Det er med sorg vi kan melde om en storbrann på flyplassen natt til i dag. Brannvesenet klarte ikke å slukke denne før den nådde våre lokaler og hangar, og begge våre L-29 jagerfly og Yak-52 gikk tapt, skriver Russian Warbirds of Norway på sin Facebook-side.

Det er ikke meldt om personskader.

Bygget var overtent

I morgentimene torsdag foretok brannvesenet etterslukning og sikring av nabohuset. Klubbhuset til Grenland Fallskjermklubb ble ikke skadet i brannen, skriver Varden.

Brannvesenet ble varslet om brannen 00.22. De var på stedet fem minutter senere, men det var lite de kunne gjøre for å redde flyene.

- Det var full fyr i det gamle ekspedisjonsbygget som disponeres av flyklubbene der oppe. Det var mye røyk og brannen hadde spredt seg videre til hangaren, der det sto fyre fly. Bygget var overtent ved ankomst og det var tydelig at man verken kunne redde bygningen eller flyene, sier brannsjef Gudmund Liebe i Skien brann- og feievesen til Flynytt.

Rundt 25 personer fra flere ulike brannstasjoner bisto i slukningsarbeidet.

Fikk reddet Antonoven

Liebe forteller at man helt i starten lyktes i å redde ut noen dokumenter og eiendeler med affeksjonsverdi. En flymaskin som sto utenfor hangaren ble dyttet unna og slik reddet fra flammenes rov. 

- Et lite lysglimt i elendigheten er at Antonoven ble reddet, skriver Russian Warbirds på Facebook.

For brannvesenet var det viktig å sørge for at brannen ikke spredte seg videre, og å hindre at brennbart materiale førte til eksplosjoner.

- Hvordan ser det ut på området nå?

- Det er flatt. Hvis du kan tenke deg slik man i vitsetegninger tegner en branntomt, der kun pipestokken står igjen og alt rundt er brent ned: Sånn ser det ut. Bygget er jevnet med jorden, pipestokken står, sier Liebe.

Ukjent årsak

Det er for tidlig å si noe om nøyaktig hvor brannen startet. 

Politiet søkte i natt med hund i området, i tilfelle det skulle være spor etter mulige ildspåsettere, skriver Varden.

– Det ga ikke noe resultat. Brannårsaken er ukjent, sier operasjonsleder Aadne Røilid til avisa.

Etterforskningen vil starte så snart branntomten er frigitt og kald nok til at det er mulig å foreta tekniske undersøkelser.

– Det kan nok ta en tid, sier Røilid til Varden.

Powered by Labrador CMS