Fairford: Stealth-bomber vil stjele showet!

Under Royal International Air Tattoo ved RAF Fairford i England ligger det an til at et av de mest populære og særegne flyene noen sinne vil besøke showet: Stealth-flyet B-2 "Spirit" skal nemlig fly den 16.000 kilometer lange turen fra Whiteman Air Force Base i Missouri, USA til Fairford i England for å være en del av det statiske displayet under flryshowet som starter lørdag 8. juni.

Publisert

Under Royal International Air Tattoo ved RAF Fairford i England ligger det an til at et av de mest populære og spektakulære flyene noen sinne vil komme på besøk: Stealth-flyet B-2 "Spirit" skal nemlig fly den 16.000 kilometer lange turen fra Whiteman Air Force Base i Missouri, USA til Fairford i England for å være en del av det statiske displayet under flryshowet som starter lørdag 8. juni.

Det er første gang siden 1999 at B-2-maskinen lander her og besøker dette showet. Flyet kan treffe mål med massive våpen på kort tid hvor som helst i verden – og gjennom forsvarssystemer som tidligere var umulig å trenge igjennom. Flyet har både mulighet for konvensjonelle våpen og kjernefysiske våpen, framkommer det av en pressemelding fra Royal International Air Tattoo.

Etter at flyet først gang kom på vingene i 1989, har stealth-bomberen tatt del i et stort antall militæroperasjoner, inkludert Operation Enduring Freedom i Afghanistan samt operasjoner i Irak og Libya.

–B-2 er høyt på lista over fly folk "bare må se" på grunn av de distinkte, mystiske linjene og formene – og ikke minst fordi flyet svært sjelden er å se på flyshow utenfor USA. Alle som har sett flyet sier at det ser fantastisk ut. Det er ganske enkelt unikt, sier Air-Tattoo-sjefen Tim Prince og medgir at det var et kupp å få flyet til Fairford i år.

– Årets mest spennende flyshow

Med sju akrobatikkteam, spesielle overflyginger og fly som B-2, Vulcan, Osprey og Rafale kan jeg si med sikkerhet at ikke noe annet flyshow vil bli like spennende i år som showet vi har planlagt på Fairford til helgen, fortsetter Prince.

Forrige gang en B-2 "Spirit" viste seg for publikummerne på Air Tattoo var i 2004, men da foretok den kun en overflyging uten å lande. Siden den gang har B-2 ikke vært å se på noe annet europeisk flyshow.

Mer enn 250 fly vil lande på flybasen på Gloucestershire i samband med arrangementet. Billetter kjøpes på airtattoo.com og koster fra 370 kroner og oppover. Barn under 16 går gratis.

Powered by Labrador CMS