Bildet viser en av maskinene Norge allerede har mottatt. Det må vente lenger enn planlagt på 'kollegaene' som skal komme fra USA.
Bildet viser en av maskinene Norge allerede har mottatt. Det må vente lenger enn planlagt på "kollegaene" som skal komme fra USA.

F-35 til Norge blir forsinket

Krasjlandingen i desember får konsekvenser for leveransene til Norge.

Publisert

De tre nye F-35 jagerflyene Norge skulle fått levert i slutten av januar, blir forsinket, melder TV2.

Planen var at Norge skulle få levert tre nye F-35 til flystasjonen på Ørlandet i slutten av januar. Disse vil bli levert på et senere tidspunkt som følge av at flyprodusenten Lockheed Martin har stoppet testflyvninger etter en ulykke i desember.

Da ulykken, der en F-35B krasjlandet ved Fort Worth i Texas, skjedde hadde ett av de tre norske flyene allerede fullført testingen. For de to andre gjenstod bare en siste flygning og avsluttende godkjenninger, opplyser Forsvaret til TV2.

- Vi håpet i det lengste at testingen kunne komme i gang igjen nå i januar, og at alle flyene ville bli klare til dagen vi hadde planlagt å hente de hjem. Vi har imidlertid nå fått bekreftet at dette ikke lar seg gjøre. Vi må derfor utsette hjemtransporten av disse inntil videre, forteller spesialrådgiver i Forsvarsmateriell, Endre Lunde til TV2.

Norge skal i utgangspunktet få levert ni F-35 i løpet av 2023. Det er usikkert når de kommer.

Til nå har Norge mottatt 37 av i alt 52 jagerfly til en innkjøpskostnad på 64 milliarder kroner.
Powered by Labrador CMS