Vesterø havn sett etter takeoff, med hotell og restauranter.

En komplett Danmarksferie på åtte timer

Selv i en hektisk småbarnsfase er det fullt mulig å nyte flyhobbyens gleder.

Publisert

Når man har to små unger på til sammen fem år, og kone som jobber helg i blant, er det ikke alltid at tid, mulighet og vær samarbeider. Men når det først klaffer, så pleier jeg sette av hele dagen og kvelden.

Helst tilbakelegger jeg 5-600 nautiske og besøker fire-fem plasser. Mest artig er det å fly til steder man kan få seg en lunsj eller middag, og Læsø er en perfekt destinasjon.

Husk tollreglene!

Jeg hadde en fin tur til Sindal og Skagen tidligere i sommer, og etter å ha lovet en kompis tur til Læsø siden 2019 måtte det bli en danmarkstur til før høsten. Siden det har vært mye stengte grenser og styr de siste to årene, hadde jeg ikke vært utenlands med fly siden 2019.

Under turen til Skagen sist fleipet jeg og «styrmann» om hvor lett det var å komme seg over grensa, det var jo aldri toll å se noen gang. Litt ute av rutine, uten at jeg ennå visste det, hadde jeg glemt å sende kopi av flightplan til tollen. Gjett hvem som ventet i gule vester på Rakkestad! Heldigvis bare vennlige og forståelsesfulle.

Bortsett fra et par flasker vin og et par prosecco til damene hjemme var det ikke stort vi kunne vise frem bak seteryggen. Jeg husket å melde turen denne gang, for å si det sånn!

Jeg har vært på Læsø en gang før, og tenkte gjøre som sist og bestille taxi på forhånd fra flyplassen og til Vesterø. Da jeg ringte nummeret, ble jeg møtt av en stemmen til en telefonsvarer som beklaget at det ikke fantes taxitjeneste på Læsø for tiden. Men flyplassen har en hel haug leiesykler.

Vesterø Deli er en liten pizzarestaurant nederst i havnen.

Det var bare å ringe Læsø Cykeludlejning og få koden til låsen på skuret. Jeg lot kompisen min ta den telefonen mens jeg gjorde klar flyet. Alt var i orden.

Åtte gyldne timer

Vi tok av fra Rakkestad i Sportsflyklubben Østs fly, en Atec Faeta med 100 hk Rotax. Turen nedover svenskekysten er alltid fin. Varmedisen og helt havblikk gjorde at sjøen og himmelen gikk i ett.

Det nærmet seg 28 grader da vi satt oss inn, og vi kjenner at lufta ikke er noe kjøligere i 5000 fot. Etter et bytte fra Sweden Control til Gøteborg approach, svinger vi ut over Kattegat, og man ser Læsø så fort man forlater fastlandet. 15 minutter senere lander vi, parkerer og finner en tandemsykkel. Google forteller at turen tar 21 minutter i baris. Det er jo så varmt at t-skjortene ville blitt våte etter tre tråkk på sykkelen.

Nede i Vesterø havn starter vi med en kald (alkoholfri) øl, krepsehaler og rekesalat. Mens reker og kreps synker, rusler vi cirka 100 meter bort til en hvit strand og badebrygge, rett bortenfor sjøbuene i havna. Vi tok selvfølgelig med badetøy og håndklær på tur, og vannet var minst 25 grader.

Noen dukkerter senere, og en halvtimes tid til tørk i sola så rusler vi ned til Vesterø Deli og tar en pizza, og en is på Mormors til dessert. Stappmette og fornøyde strever vi oss tilbake på toseteren og får oss en flott flytur i solnedgang hjem igjen.

Parkeringen til flyplassen med hovedhuset i bakgrunnen. Bak huset finner du hangaren med sykler.

En komplett danmarksferie på åtte timer!

Powered by Labrador CMS