En symbolsk passering: Solar Impulse 2 har snart fløyet verden rundt og passerer her frihetsgudinnen ved New York uten bruk av annet drivstoff enn solkraft høstet av vingenes solcellepaneler.

Solcelleflyet passerer frihetsgudinnen

Solcelleflyet Solar Impulse 2 har i dag landet på New Yorks J F Kennedy Airport etter å ha passert Manhattan og frihetsgudinnen.

Publisert

Landingen med Solar Impulse 2 i New York avslutter en av de mest prestisjetunge etappene i flyvningen jorda rundt som skjer uten en eneste dråpe flydrivstoff: Det gigantiske flyet har vinger som er tapetsert med solcellepaneler, og solenergi høstet på dagtid klarer å drive flyet hele natten i gjennom. 

Når flyet i sin relativt langsomme ferd seiler over New Yorks nattehimmel, signaliserer det inngangen til en ny tid på samme måte som da luftskipene fløy over Manhattan tidlig på 1930-tallet. Men mens luftskipene representerte overgangen mellom amerikabåter og passasjerfly for transatlantiske reiser, gir Solar Impulse 2 signaler om hvordan jordas innbyggere vil konvertere fra fossilt til fornybart drivstoff. 

Luftskipet USS Akron flyr over Manhattan på tidlig 1930-tall.

Siste legg over USA

Landingen på JFK lørdag morgen avslutter Solar Impulse' amerikakryssing – neste stopp blir enten Europa eller Marocco, avhengig av værforhold.

Det var sveitseren André Borschberg som satt ved kontrollene på den relativt korte flyvningen fra Lehigh Valley i Pennsylvania til New York. Borschberg og makker Betrand Piccard veksler på å føre énsetersflyet som startet sin jorda-rundt-ferd i Abu Dhabi i fjor. På grunn av tekniske problemer med batteriene samt værutfordringer vinterstid, overvintret den kolossale maskinen med et Boeing 747-aktig vingespenn på Hawaii.

Les mer om Solar Impulse i Flynytts magasin

Powered by Labrador CMS