Luftforsvaret:

Luftforsvaret fyller 75 i år.
Luftforsvaret fyller 75 i år.

Derfor henger det en Spitfire i taket på Gardermoen

- Et symbol på frihet.

Publisert Sist oppdatert

Flyene lander og letter på Gardermoen døgnet rundt - men at et fly faktisk tar turen "gjennom sikkerhetskontrollen" og inn i terminalbygningen hører til sjeldenhetene.

Nettopp denne uvanlige turen har en Spitfire-replika fra Forsvarets flysamling foretatt. Flymaskinen henger nå fra taket på flyplassen og bidrar til å skape blest om at Luftforsvaret fyller 75 år.

- Vil minnes og feire

Mandag 4. november ble flyet offisielt "avduket" med både taler og musikalske innslag. 

- Vi ønsker å markere at Luftforsvaret fyller 75 år som selvstendig forsvarsgren i år. Dette handler om å minnes og feire vår stolte historie, sier sjefen for Luftforsvaret, Tonje Skinnarland, til Flynytt.

Spitfire er ikke det eneste flyet som pryder den lille jubileumsutstillingen. Også en F-35 har gjort sin inntreden, riktignok i liten målestokk.

- Luftforsvaret oppstod fra krigserfaring med Spitfire som jagerflyet vårt. Og under flyet som henger i taket står en F-35 som er fremtiden vår. Så slik blir det et bilde av historien og hvordan de samme funksjonene gjøres i dag, gjennom alle menneskene som utgjør organisasjonen vår. 

Håper å inspirere

- Hvilke forhold har du selv til Spitfire?

- Det er nå det historiske suset. Når man leser og ser filmer om betydningen av nettopp dette flyet for den allierte kampen mot nazismen, så ser man at vi har mye å takke menneskene som opererte flyene for den friheten vi har i dag. Det er et symbol på friheten.

Skinnarland håper reisende som passerer flyet vil stoppe opp og tenke på historien, og betydningen Forsvaret har for friheten vi har i dag.

- Jeg håper også at de blir inspirert, og kanskje noen unge mennesker lar seg inspirere til å vurdere å søke flyskole, sier hun. 

- En fantastisk mulighet

Luftforsvarssjefen er veldig glad for muligheten til å dele en del av Luftforsvarets historie med et reisende publikum. 

- Det er en fantastisk mulighet. At Avinor stiller disse flatene til disposisjon for å kunne makere historien vår vitner om det gode og solide samarbeidet vi har hatt i mange år og vil ha i fremtiden også. 

Også Avinor-sjef Dag Falk-Petersen og lufthavnsjef Stine Ramstad Westby holdt tale. 

Flyet vil etter alt å dømme bli hengende ut året. 

Powered by Labrador CMS