FARVEL: Etter mange års trofast tjeneste skal E-3 Sentry snart over i pensjonistenes rekker. Foto: Wikimedia Commons

Britene pensjonerer Sentry

... Men må vente to år på avløseren.

Publisert

Flyets karriere ble avsluttet ved at to fly fløy operasjoner fra Akrotiri på Kypros. Oppgaven deres var å støtte den første operasjonelle deployeringen av hangarskipet HMS Queen Elisabeth til Midtøsten.

På ni uker ble det fløyet 30 oppdrag over Middelhavet for å sikre ferden fra Gibraltar til Suez.

Avløses av E7-A Wedgetail

Flytypen vil etter 30 års tro tjeneste bli offisielt sendt inn i pensjonstilværelsen i løpet av de neste månedene. RAF må likevel vente to år på avløseren. Da mottar britene tre E7-A Wedgetails, som er radar- og kontrollfly med utgangspunkt i Boeing 737.

I venteperioden vil oppgavene bli utført av andre, blant annet NATOs AWACS-fly.

AWACS er en betegnelse brukt av Boeing på sine AEW&C-fly utstyrt med en roterende radom. Betegnelsen er vanligvis forbundet med E-3 Sentry, men det er også bygget AWACS-fly av typen Boeing 767.

Gammel traver

Spesifikasjoner

Lengde: 46,6 m

Høyde: 12,7 m

Vingespenn: 44,4 m

Maks takeoff vekt: 147 417 kg

Motorer: 4× Pratt & Whitney TF33-PW-100/100 turbojet-motorer

Rekkevidde: 1 610 km – kan tankes under flyging

Maks. fart: 853 km/t

E-3 Sentrys mastmonterte radom har en diameter på 9,10 meter. Flyet er brukt til overvåking, for å søke etter og spore fiendtlige fly og skip, og kommandoplass for dirigering av egne styrker.

Prototypen fløy første gang 5. februar 1972, og de første E-3 Sentry ble levert til det amerikanske flyvåpenet fra 1977. Det er produsert omkring 80 E-3 Sentry, og i tillegg til USA har det blitt levert til Frankrike, NATO, Saudi-Arabia og Storbritannia.

Det finnes flere versjoner av flyet. Varianten E-3B kom i juli 1984, med kraftigere radar, nyere datamaskiner, og flere operatørplasser ombord. Varianten E-3C har enda større datakapasitet, med ytterligere operatørplasser, og sikrere samband.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia

Powered by Labrador CMS