Bodø Airshow 2012 med uslåelig program

Tre storslagne begivenheter skal feires i flybyen Bodø 16.-17. juni. Slikt blir det Skandinavias største flyshow av, sier arrangørene.[nbsp]Fly fra hele Europa, både sivile og militære, vil vise seg frem for anslagsvis 20.000 publikummere denne helgen, under kyndig veiledning av Jan-Erik Larssen, mest kjent fra Broom-programmene, samt Rolf Liland som er tidligere jagerflypilot.[nbsp]

Publisert

Tre storslagne begivenheter skal feires i flybyen Bodø 16.-17. juni. Slikt blir det Skandinavias største flyshow av, sier arrangørene. Fly fra hele Europa, både sivile og militære, vil vise seg frem for anslagsvis 20.000 publikummere denne helgen, under kyndig veiledning av Jan-Erik Larssen, mest kjent fra Broom-programmene, samt Rolf Liland som er tidligere jagerflypilot.

Det er tre store begivenheter som feires. 2012 er året da det er hundre år siden premierløytnant Hans Fleischer Dons steg opp fra den provisoriske flystripen på Gannestadjordet i Borre i sin Rumpler Taube. Videre er det 70 år siden Norges andre jagerflyskvadron, 332 skvadronen, ble etablert i England. Samtidig er det 60 år siden Bodø Lufthavn åpnet i Bodø. Dette skal feires med et storslagent flyshow.

Åtte timer begge dagerBåde lørdag og søndag er det planlagt åtte timer med aktivitet i både lufta og på bakken. Så langt er det bekreftet flere titalls ulike fly til showet: Alt fra fly uten motor til propellfly og jagerfly. Årets store hovedattraksjon så langt er likevel det sveitsiske militære oppvisningslaget Patrouille Suisse, som flyr oppvisning med sine F-5 jagerfly.

- De er regnet som et av de aller beste militære flyteamene i verden. De får hvert år flere hundre henvendelser om å delta på ulike flyshow, og i år har de valgt oss blant de få de stiller opp på, forklarer prosjektlederen Håvard Breivik i Avinor.

Sjef for den operative delen under Bodø Air Show er Vegard Bøthun, som til daglig jobber ved planavdelingen ved 132. luftving i Bodø.

- Det har fått bekreftet en mengde store og små flytyper. Blant annet vil F-104 Starfighter vise seg frem, garantert taksende og kanskje også i lufta. Fra England kommer Europas eneste flygende F-86 Sabre, SAS stiller med et av sine nye 737, og fra Litauen kommer Jurgis Kayris og hans Air Bandits. Og ikke minst en av mine favoritter: Johan Gustafsson som er verdensmester i seilfly kommer, bare for å nevne noen forteller en begeistret Bøthun.

Videre nevner han også at det er en åpen invitasjon til GA-miljøet om å komme til Bodø. Alle som tar turen vil få fritak for landingsavgift tur/retur og adgang til showet.

- Plass har vi nok av, og vi forventer godt over 100 fly, sier han.

Bodø Air Show vil som et av arrangementene som feirer 100 år for militær luftfart ha et fokus på noe av historien til Bodø Flystasjon og dens plassering under den kalde krigen.

- Vi kommer til å fokusere på og vise fram mange av de historiske flyene fra den perioden, så det vil være et stort militært innslag med en mengde spennende historiske og operative flytyper, sier Bøthun.

Men det er ikke bare i luften det vil skje ting under Bodø Air Show. På bakken vil det være servering av mat og drikke, og det vil være en mengde utstillinger og aktiviteter for å tilfredsstille alle aldersgrupper. For de minste vil det finnes flere tilbud som hoppeslott og go-karts, og kanskje mamma vil ta en tur i en varmluftsballong mens pappa ser på veteranbiler innimellom alle flyoppvisningene.

- Det skal bli en folkefest for både store og små, og vi håper at over 20.000 vil besøke årets flyshow. Dette blir rett og slett århundrets flyshow, sier Ole Henrik Hjartøy, småflypilot og ordfører i Bodø, som er en av arrangørene.

Et eventuelt overskudd fra flyshowet skal deles mellom barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Nordlandssykehuset i Bodø og Støtteforeningen for kreftsykebarn.

Mer informasjon kan du finne på www.bodoairshow.no og på facebook.

Powered by Labrador CMS