Bernt-Balchen-Airshow 2012: Verdig startskudd for luftmaktsjubileet

Lørdag 12.mai gikk startskuddet for norsk luftmakts 100-årsjubileum på Kjevik i Kristiansand. Showet ble både spennende og variert, og programmet var spekket med historiske godbiter såvel som en sprek F16-oppvisning.

Luftforsvaret på Kjevik hadde slått skikkelig på stortromma denne dagen med speakertjeneste på norsk og engelsk. De av publikummerne som er kjent på flyshow i England dro nok fort kjensel på stemmen som også ofte er å høre fra speakerbua på Duxford. En skikkelig storskjerm var også satt opp på stevneplassen, og fra den fikk vi se livebilder både fra bakken og av det som skjedde i lufta

Flotte displays ble gjennomført blant annet med Saab Safir i form av et solodisplay, Yak 52, Vampires og Bell-47-helikopter. Harvard fikk vi se fra mange forskjellige vinkler oppe i det blå, og da det dukket opp to T-6 fra Sverige litt lenger utpå dagen, var det totalt fire av North Americans herlige WW2-trainere på stevneplassen.

Dakota Norway var også på plass, og foruten display så ble denne gamle blanke dama brukt til både fornøyelsesturer og fallskjermdropp – sistnevnte med bakdøra tatt ut.

Gjester fra Duxford

Plane Sailings hvite Catalina hadde tatt turen helt fra Duxford, og crewet kunne fortelle om en tur på cirka fem timer.

En annen spennende gjest som også dukket opp fra Duxford var en Spitfire T-6 trainer. Gutta som ankom Kjevik seint på fredagskvelden utstyrt med overlevelsesdrakter kunne også vise frem Spitfirens klassiske former, og ikke minst ga de oss lyden fra en tolvsylindret Rolls Royce Merlin som vi aldri går lei av.

Luftforsvartet hadde en herlig taktisk demonstrasjon også, og her var det helikopter, Orion og ikke minst flere F-16 og pyroeffekter som ga publikum valuta for inngangspengene.

Mot slutten av flyshowet på Kjevik denne maidagen fikk vi se noen veldig skjeldne ”heritage-oppvisninger". Hva sies om en formasjon bestående av F-16 og to stykk Vampire? Eller hva med to Vampires som flyr side om side med to Supermarine Spitfires?

Foruten T-9-trainer-spiten fra Duxford, var også Biltema på plass med sin XVI Spitfire-jager som Pär Cederqvist gjorde et flott solodisplay med.

Selv om det var ganske så grått vær og en del vind, ble det mye sol og sommer utover dagen, og showet gikk stort sett uten noen omrokkeringer i programmet så vidt vi kunne se.

Flynytt vil takke Rolf Bakken og Luftforsvarets skole på Kjevik for god støtte under arrangementet.

Tekst og foto: Dan Kenneth Reinli

Powered by Labrador CMS