Droner:

REGELVERK: EASA skriver selv i sitt regelverksutkast at droner under 250 gram er unntatt bestemmelsene om registrering, men uansett hvordan de norske myndighetene velger å tolke vektbestemmelsene vil det være deres ansvar å sørge for å opprette og vedlikeholde et sentralt register for alle personer som eier en drone. Foto: Jon Gunnar Wold

EU: Alle som flyr hobbydroner må registreres i nasjonalt register

- Alle som flyr droner, med noen unntak, må registrere seg i et nytt nasjonalt droneregister. Det er sannsynlig at registreringen må gjentas årlig, mener Luftfartstilsynet.

Publisert

- EUs nye felleseuropeiske droneregelverk vil regulere all droneflyging, uavhengig av vekt og av om bruken er privat eller knytter seg til kommersiell virksomhet. Det nye regelverket vil altså gjelde for alle som flyr droner, også droner som er produsert og solgt som leketøy, skriver Luftfartstilsynet videre i sitt høringsnotat om revidert gebyrforskrift for norsk luftfart.

Myndighetens ansvar

EASA skriver selv i sitt regelverksutkast at droner under 250 gram er unntatt bestemmelsene om registrering, men uansett hvordan de norske myndighetene velger å tolke vektbestemmelsene vil det være deres ansvar å sørge for å opprette og vedlikeholde et sentralt register for alle personer som eier en drone.

Det er ingen liten oppgave med tanke på at importørene oppgir at det selges 1000-vis av de mest populære fotodronene hvert eneste år.

NLF har ikke fått klarhet i om Luftfartstilsynet vil kreve et gebyr for registrering.

NLF-medlemmene slipper unna?

NLFs modellflymedlemmer er allerede registrert i forbundets medlemsregister, og det er grunn til å tro at det vil ansees å være et akseptabelt alternativ, såkalt «Alternative Means of Compliance» som er betegnelsen EASA benytter.

Powered by Labrador CMS