"Elektra One" fløy for første gang

Det elektriske flyet Elektra One fløy lørdag 19. mars 2011 for første gang, og fire dager senere sirklet flyet i 30 minutter mens det brukte strøm for bare tre kroner. Nesten lydløs flyging uten CO2-utslipp er nå et faktum.

Publisert

Det elektriske flyet Elektra One fløy lørdag 19. mars 2011 for første gang. Fire dager senere sirklet flyet i 30 minutter mens det brukte strøm for bare tre kroner. Nesten lydløs flyging uten er nå et faktum – helt uten CO2-utslipp.

Den første flygingen ble gjennomført av den kjente testpiloten Jon Karkow ut fra flyplassen i Augsburg. Oppdraget hans besto i å gjøre de første kontrollene av flyets ytelser og karakteristikk for å kunne briefe testpiloten Norbert Lorentzen som så foretok den halvtimelange flyturen fire dager snere.

Det er det tyske firmaet PC-Aero med Calin Gologan i spissen som har utviklet flyet Elektra One. Flyet er et kompakt énseters fly, hvor vekten er holdt på et absolutt minimum. Under jomfruturen klatret flyet til 1.500 fot, med en stigerate på 400 fot per minutt – helt uten støy. Flyet forbrukte om lag tre kilowatt-timer (kWh) i energi av de i alt seks kWh som var tilgjengelig i de oppladede batteriene ombord. Dermed kommer drivstoffregningen på tre kroner for denne flighten.

I løpet av flyturen ble viktige parametere i det elektriske systemet monitorert og evaluert.

– Det vi har sett overgikk våre forventninger. Vi er virkelig svært tilfreds, sier Calin Gologan som er direktør for PC-Aero GmbH i Tyskland.Firmaet Geiger Engineering som holder til i Bamberg i Tyskland har utviklet det elektriske systemet inkludert den elektriske motoren med 16 kilowatt maksimalytelse, kontroller, batteristyring og propell.

Også testpiloten Jon Karkow var svært fornøyd med første flight og framhever egenskaper som stabilitet og god kontroll i lufta såvel som sikker og god landingskarakteristikk.

Calin Gologan gratulerer Jon Karkow med første flight. Foto: PC-Aero GmbH

files/content/news/Designer Calin Gologan_test pilot Jon Karkow_Copyright PC-Aero.JPG

Powered by Labrador CMS