VANT: Boken "Alarmstart: Luftkampene over Rogaland 1940 – 1945" av Militærhistorisk Forening Rogaland er kåret til Årets norske flybok 2018/2019.

"Alarmstart" er årets norske flybok

- Jeg tror vi alle fikk noen aha-opplevelser under arbeidet med boken, sier forfatteren.

Publisert Sist oppdatert

(Akershus festning): "Alarmstart: Luftkampene over Rogaland 1940 – 1945" ble i helgen kåret til årets norske flybok. 

- Det er fantastisk! Bare det å bli nominert i dette selskapet er utrolig bra. Vi var fornøyde bare med nominasjonen,  så det å i tillegg vinne prisen var fantastisk, sier forfatter og lokalhistoriker Atle Skarsten bare minutter etter at seieren er kjent.

Bygget opp som dagbok

Vinnerboken tar for seg luftkampene i Rogaland under andre verdenskrig. 

- Den er bygget opp som en dagbok, som tar for seg stort sett alt som er av hendelser i luften: Angrep, operasjoner utenfor Sola, den tyske responsen på britiske angrep og den slags. Dagboken danner bokens skjelett, go så dykker vi inn i en god del av hendelsene som det fortelles om, sier Skarsten. 

- Vi har hengt en del hendelser på dette skjellet, og behandler dem litt mer i dybden, supplerer Johan P. Petersen.

Stort register

Ifølge Forlagshuset Commentum er det første gang historien til de over tusen unge flygerne og flybesetningene som mistet livet i operasjoner knyttet til Rogaland fortelles samlet.  

Skarsten forteller at boken suppleres med et register

- Jeg er veldig stolt over at vi fikk det til. Bakerst i boken er det en oversikt over så å si alle tyske falne, alvorlige flyulykker og alle de allierte. Det er riktig mange, overraskende mange, som gikk med i forbindelse med operasjoner mot og fra Rogaland.

- Det er snakk om cirka 1300 mann totalt, skyter Petersen inn. 

- Og det er bare Rogaland. Det er enorme tall, mer enn vi hadde forestilt oss før vi fikk satt det ned svart på hvitt. Vi har fått med dato, flytype, hvem som var med og hva som skjedde. Mange bruker det som oppslagsverk, sier Skarsten, og berømmer  sidemann Petersen, som har bidratt med kompetanse og kunnskap om Luftwaffe.

- Det hadde aldri gått uten!

Fikk flere aha-opplevelser

Selv legger ikke Petersen skjul på at han fikk seg noen aha-opplevelser i arbeidet med boken. 

- Da jeg begynte å jobbe med Sola tenkte jeg at det var en relativt stille krok. Når du leser norsk krigshistorie er det mye fokus på Oslo-gjengen, Max Manus, Gunnar Sønsteby og sånn. De virkelige krigshandlinger fant jo faktisk sted langs vestlandskysten og i nord, sier han. 

- Jeg tror vi alle har fått noen aha-opplevelser, sier Skarsten, og utdyper:

- Det er mange spesielle historier. Mange av flukthistoriene vi kjenner fra krigshistorien handler om personer som ble skutt ned i Rogaland. Det er utrolig mye spennende, og vi har også vært heldige å ha en haug med unike og spesielle bilder. 

VINNERNE: Atle Skarsten og Johan P. Petersen var svært fornøyde etter å ha sikret seg tittelen "Årets norske flybok".

Duoen er strålende fornøyd med å reise hjem med Årets flybok-diplom i bagasjen. 

- Hele prosessen har vært utrolig spennende, og når vi da blir belønnet på dette viset, så setter vi spesielt stor pris på det. Det er veldig hyggelig, og utrolig artig.

Stemt frem på Fly & Bok

Årets norske flybok kåres ved at en jury tar for seg alle de norske flybøkene som er gitt ut det siste året. Deretter nominerer de tre titler som deltakerne på Fly & Bok kan stemme på. Boken som får flest stemmer kan smykke seg med tittelen Årets flybok. 

De andre bøkene som var nominert i år var: Erik Engnæs – Et flyverliv av Runa Aadalen og Luftwaffe gallery Special Album No 4: JG5 “Eismeer” - 'Fighters of the midnight sun' av Erik Mombeeck og Maciej Góralczyk.

Juryen bestod i år av Sondre Hvam og Knut Erik Hagen.

I fjor var det boken "The Beginnings of Norway's Airlines - Part 1: 1918-1922" av Rob Mulder som ble årets norske flybok.

Powered by Labrador CMS