75 år siden Battle of Britain

31 jagere fra andre verdenskrig markerte den historiske dagen.

31 jagere fra andre verdenskrig markerte den historiske dagen.

Tekst og fotos: Martin Nilsen

(GOODWOOD) 31 Spitfires og Hurricanes fylte luftrommet med et unisont og mektig lydbilde fra sine gamle motorer da 75-årsdagen for Slaget om Strorbritannia ble markert tirsdag.

Dette er antatt å være den største samling av de legendariske jagerflyene siden 1945, og The Battle of Britain Day 2015 setter dermed en solid rekord etter flere massive 75-års markeringer av Slaget om Storbritannia denne sommeren og høsten.

De få som æres

15. september er blitt datoen britene markerer etter at «de få» jagerpilotene i The Royal Air Force i august- og septemberdagene 1940 greide å stå i mot og til slutt faktisk slå tilbake de tallmessige overlegne tyske luftangrepene.

Datoen er historisk og vesentlig ettersom den britiske motstanden, med noe hjelp av polske, tsjekkiske, kanadiske og australske piloter (de norske pilotene hadde ennå ikke ankommet jagerskvadronene i Storbritannia) slo tilbake det tyske forsøket på å vinne luftherredømmet over Kanalen i Storbritannia.

Hitler ga opp

Bak strendene i Frankrike truet en tysk amfibie- og luftbåren invasjon av Storbritannia – operasjon «Sjøløve». Hitler hadde pålagt Luftwaffe å vinne luftherredømmet før han kunne gi marsjordre til invasjonsstyrkene, men måtte rasende slå fast at han hadde mislyktes.

Seieren i Slaget om Storbritannia klassifiseres derfor som en av de viktigste for utfallet av andreverdenskrig. Etter flere tyske bølger av bombefly 15. september – som RAF hele tiden greide å rette dødlige nålestikk mot, og hvor de rakk å lande og refuele og rearmere fordi angrepene kom utover hele dagen – ga Luftwaffe opp sin taktikk med dagbombing, og startet til gjengjeld terrorbombingen om nettene gjennom hele høsten 1940 og vinteren 1941 - «The Blitz».

En stor dag

Men som nevnt – det viktigste var oppnådd – invasjonen var avverget.

Britene ble også hjulpet av et massiv overskyet vær den 15. september som gjorde at de tyske formasjonene ble spredt over store områder og at mange av bombene som ble droppet forårsket liten skade.

Også derfor er 15. september en stor dag for britene.

Goodwood flyplass og racingbane ligger midt i området i Syd-England som ble utsatt for mange harde angrep fra 13. august til 15. september i 1940 – perioden som kalles Slaget om Storbritannia.

Det var etter den endelige seiren at den britiske statsminister Winston Churchill ytret det som ble et av hans berømte sitater: «Aldri i historien av menneskelige konflikter har så mange hatt så få å takke for så mye» - med klart understatement om hva de tallmessige få britiske pilotene greide å utrette mot en massiv tysk flåte av bombe- og jagerfly.

Norsk avslutning

Goodwood er også base for Boultbee Flight Academy som både selger utsjekk og rene bakseteturer med Spitfire og hvor de norske pilotene Eskil Amdal og Lars Ness i Norwegian Spitfire Foundation har fått sine Spitfire-utsjekker de siste to årene.

Under markeringen tirsdag ble avgangene av de 31 jagerne og verdens eneste flygende Bristol Blenheim avsluttet med at den norske piloten Eskil Amdal tok av med P 51 D Mustangen «Shark» som skulle bidra som en flygende fotoplattform.

files/content/news/DSC_3712 small.jpg

MASSIVT: Noen av Spifirene sto lenge og vel i påvente av bedre flyvær på Battle of Britain Day 2015.

FAKTA OM BATTLE OF BRITAIN

I følge nettstedet Wikipedia kan Slaget om Storbritannia i tall oppsummeres slik:

The Royal Airforce:

1963 deltagende fly44 flymannskaper drept422 skadd1547 fly ødelagt

Luftwaffe:

2550 deltagende fly

2698 flymannskaper drept

967 tatt til fange

638 savnet

1887 fly ødelagt

I tillegg omkom ca 40.000 sivilister på bakken.

Powered by Labrador CMS