EN FREMTIDSDRØM: Airbus lanserte denne uken verdens første urbane flybil-kapsel, en slags kombinasjon av tog, bil og drone.
EN FREMTIDSDRØM: Airbus lanserte denne uken verdens første urbane flybil-kapsel, en slags kombinasjon av tog, bil og drone.

Airbus avslører sitt nye flygende bil-konsept

Med farkosten skal du i fremtiden kunne fly, kjøre eller koble deg til en undergrunnsbane.

Publisert

Airbus og Italdesign lanserte denne uken Pop.Up – verdens første urbane flybil-kapsel, en elektrisk multimodul.

Med farkosten kan du i fremtiden fly, kjøre eller koble deg til en undergrunnsbane.

Toseters kapsler

Konseptet ble lansert under Geneva International Motor Show for å vise hvordan urbane og fleksible transportløsninger kan bli en realitet i fremtiden.

BIL VS. LUFTFARTØY: Mange mener at løsningen på dagens økende trafikkproblemer ligger i luften (bokstavelig talt).
BIL VS. LUFTFARTØY: Mange mener at løsningen på dagens økende trafikkproblemer ligger i luften (bokstavelig talt).

Multimodulen består foreløpig av toseters kapsler som lett kan koble seg til bilunderstell, undergrunnsbane eller til en rotormodul for lufttransport.

Airbus og Italdesign inviterer bil- og flyprodusenter til å gå sammen om å skape en felles visjon for fremtidens urbane transportløsninger i megabyer.

Det forventes en kraftig økning av køene i fremtidens megabyer etter 2030. Ingeniører i selskapene har forsøkt å finne frem til nye konsepter som avlaster sterkt trafikkerte veistrekninger og byr på nye fleksible løsninger for reisende.

Tre nivåer

Pop.Up-konseptet har tre nivåer;

1. En brukerstyrt plattform som med kunstig intelligens lærer seg trafikkmønstre og muligheter for en rask og sømløs reiseopplevelse.

2. En farkost utformet som flybil-kapsel som automatisk kan være koblet til bilunderstell, undergrunnsbane, tog, hyperloops eller et rotormodul for flygning. Brukerne planlegger turen mens systemet anbefaler den beste transportmåten basert på erfaring, tid, kø kostnader og muligheter for felles reise med andre.

VISJONER: Slik er det tenkt at fartøyet skal se ut. Airbus har ikke kommet med noe tidsperspektiv på prosjektet.
VISJONER: Slik er det tenkt at fartøyet skal se ut. Airbus har ikke kommet med noe tidsperspektiv på prosjektet.

3. En modul som gir mulighet for dialog med andre brukere i et fullt virtuelt miljø.

Utstyrt med autopilot

Kapselen utformes i karbonfiber og er 2,6 meter lang, 1,4 meter høy og 1,5 meter bred. Den kobler seg automatisk til bilunderstell, med eget batteri, eller andre moduler.

For reiser i megabyer med mye kø, kan kapselen frigjøre seg fra understellet og koble seg til en modul for flygning ved hjelp av åtte koaksiale rotorer. I lufta blir Pop.Up en flygende modul utstyrt med autopilot, for å avlaste hardt belastede veistrekninger.

Så snart passasjerene er kommet fram til destinasjonen, vil farkosten autonomt returnere til en ladestasjon og vente på neste kunde.

Airbus Group gjennomfører hvert år konkurransen «Fly your ideas» for universitetsstudenter over hele verden.

Selskapet vil utnytte sin brede ekspertise til å utvikle en rekke nye og spennende konsepter blant annet innen transport, navigasjon og virtuelle simulatorer.

- En tredje dimensjon

– Introduksjon av en tredje dimensjon for sømløs multimodul transport i nettverk vil uten tvil være et fremskritt innen transport, og ikke minst for hvordan vi lever, sier Mathias Thomsen, sjef for Urban Air Mobility hos Airbus.

– Det er en del av vårt DNA å arbeide for å finne framtidens «state-of-the-art»-løsninger, uttaler Jörg Astalosch, sjef for Italdesign.

Han er ikke i tvil om at våre tradisjonelle biler vil komme til kort i framtidens megabyer.

– Vi trenger bærekraftig og intelligent infrastruktur, apper, integrasjon, kraftsystemer, urbane planer, sosiale løsninger osv. I løpet av de neste årene vil transportmidler på bakken være preget av delingsøkonomi, samkjøring og selvstyrte løsninger. I neste omgang vil vi oppleve en tredje dimensjon, som er større utnyttelse av luftrommet, spår Jörg Astalosch.

– Airbus, et ledende selskap innen luftfart, er for oss en perfekt partner som deler en moderne visjon om framtidens megabyer og utvikling av bærekraftige løsninger med multimoduler innen transport.

Powered by Labrador CMS