Boeings X-66 ble utviklet for å teste et nytt vingedesign med mål om å redusere drivstofforbruket. Prosjektet er nå satt på pause.

NASA og Boeing setter X-66 på vent

Fokuserer videre på utvikling av tynnvingeteknologi.

Boeing og NASA har besluttet å sette X-66-prosjektet på pause. I stedet vil selskapet rette innsatsen mot utvikling av en enklere tynnvingeteknologi, som kan få bredere anvendelse på fremtidige fly, melder Flying Magazine.

Fra eksperimentfly til bakketesting

X-66 var basert på en ombygd McDonnell Douglas MD-90 og skulle utstyres med et såkalt transonisk truss-braced vingedesign – lange, smale vinger støttet av diagonale avstivere. 

Hensikten var å demonstrere teknologi som kunne redusere drivstofforbruket og klimagassutslippene med opptil 30 prosent sammenlignet med dagens mest effektive single aisle-fly.

Prosjektet, som startet med en Space Act-avtale i 2021, hadde et totalt budsjett på 1,15 milliarder dollar. NASA bidro med 435 millioner, mens Boeing stod for resten. 

X-66 fikk i 2023 status som offisielt X-fly av det amerikanske flyvåpenet, en betegnelse reservert for eksperimentelle forskningsfly.

Prioriterer bredere anvendbar teknologi

Boeing begrunner avgjørelsen om å skrinlegge prosjektet med at tynnvingeteknologien – som også inngikk i X-66-konseptet – ser ut til å ha større potensial for raskere anvendelse på et bredt spekter av fly. 

Ved å bygge en bakketestplattform for videre utvikling, håper selskapet å kunne bidra til mer bærekraftig luftfart tidligere enn først planlagt.

– Vi har lært mye i samarbeidet med NASA om X-66, og vil nå fokusere på det mest lovende designelementet, sier Boeing i en uttalelse ifølge Flying Magazine .

Et skritt tilbake for NASAs grønnere mål

For NASA er beslutningen et tilbakeslag. X-66 skulle bidra til å realisere målet om karbonnøytral luftfart innen 2050, og det ble planlagt en første testflyging allerede i 2027. 

Selv om X-66 nå er satt på vent, påpeker NASA at forskningen og erfaringene fra prosjektet fortsatt vil spille en viktig rolle i utviklingen av fremtidens grønne passasjerfly.

Arbeidet så langt har inkludert vindtunneltester, datasimuleringer og konstruksjonsanalyser med modeller av X-66. Nå vil kunnskapen fra disse aktivitetene tas videre i arbeidet med det nye tynnvingeprosjektet.

Powered by Labrador CMS