FLYING LEGENDS:

Flyplassen i Duxford feirer 100-årsjubileum. Det er ikke langt mellom høydepunktene på Flying Legends, som arrangeres denne helgen..

Storslått folkefest i Duxford med tre norske piloter i sving

Var du ikke her i dag, gikk du virkelig glipp av noe!

Publisert Sist oppdatert

Hele tre norske piloter underholdt publikum på Europas største flyshow, Flying Legends, lørdag. 

Rolf Meum vartet opp med heftig flyging i en Curtiss Hawk. Flyet, en 1939-modell, er den eneste operative maskinen i verden av denne typen. 

Oppvisningspilot Rolf Meum er å se i luften over Duxford flere ganger i løpet av helgen.

Oppvisningspilot Lars Ness fløy "The Shark" Mustang P51, mens DC3-pilot Morten Andreassen fikk vist frem Dakota Norways store stolthet for de flere titalls tusen som hadde tatt turen.

Mange nordmenn

Flyentusiastene strømmer fra hele Europa til Duxford denne helgen.

I den nærliggende byen Cambridge kan man ikke bevege seg mange meterne uten at man hører skandinavisk tale.

Dagfinn Eriksen er en av mange nordmenn i Duxford. Han fløy inn med Dak'en.
Det er ikke langt mellom vakre flyhaler på Duxford. Foto: Siri Grønskar

Blant de mange nordmennene som koste seg i det strålende solskinnet på Duxford var styremedlem i Dakota Norway, Dagfinn Eriksen. Han har sammen med 19 passasjerer og tre andre besetningsmedlemmer fløyet fra Torp til Duxford med Dak’en. Turen tok cirka fem og en halv time. 

- Det var kjempefint. Det var rolig, nesten havblikk hele veien frem til vi kom over land, sier han til Flynytt.

Eriksen er en av mange som stadig vender tilbake til Duxford. 

- Det er Europas største flyshow for Warbirds. Det er alltid artig å komme hit. Jeg har vært her to ganger tidligere og det er like moro hver gang. Og det er pent vær bestandig, i hvert fall når jeg har vært her. 

Mustang og Buchon

Lørdagens flyshowet ble åpnet av ni Spitfire-maskiner som kom flygende i klokkeren formasjon. De fulgte opp med både ”tailchase” og ”flypasts”.

Blant andre høydepunkt i helgen er en P-51B Mustang som ble fløyet inn fra USA. Flyet, ”Berlin Express”, er malt i samme farger som flyet den amerikanske legenden Bill Overstreet fløy under Eiffeltårnet da han skjøt ned en Messerschmitt ME-109 i 1944.

Formasjonsflyging over Duxford.

En nymalt Hispano HA-1112-Mil Buchon har også tatt turen til Duxford. Flyet har fått fargene sine fra Messerschmitt Bf-109 E-7 ”Black 8”, som ble fløyet av løytnant Werner Schröer. Han var stasjonert på Ail El-Gazala i Libya i april 1941, og er en av de mest suksessfulle tyske pilotene. Da krigen var slutt hadde han kommet seirende ut av luftkamper 114 ganger.

Skriver historie

Det eneste flyoperative Bristol Blenheim-maskinen får også kjent luft under vingene i løpet av helgen. Det gjør også den sveitsiske DC3-en, som flyr i formasjon med to Beechcraft 18. 

I tilegg flyr maskiner av typene Catalina, Beechcraft 18, Douglas DC 3 (den sveitsiske), Corsair, Bearcat, Fury, B17G Flying Fortress Comet,  Hawker Hurricane, Percival Mew Gull og LeVier Cosmic Wind.

På søndag skrives det historie når Royal Air Forces akroteam, Red Arrows, for første gang åpner ballet på Duxford.

 100 år i år

Arbeidet med å bygge RAF Duxford startet allerede i 1917, og flyplassen kan derfor i år feire stort jubileum. 100-årsdagen markeres blant annet med en helt fersk utstilling.

Det blir også feiret med flyshowet ”The Duxford Battle of Britain”, som arrangeres 23. og 24. September.

Powered by Labrador CMS