Hvordan kan du bruke elektroniske dingser lovlig og sikkert i småfly?

Luftfartstilsynet har kommet med en ny veiledning om bruk av elektroniske enheter ombord i småfly. Veiledningen i form av en såkalt AIC gjør det lettere å finne ut av hvordan man kan bruke nye hjelpemidler på en sikker måte innen allmennflyging.

Luftfartstilsynet opplyser at de til stadighet får spørsmål fra markedet om man kan bruke alt fra nettbrett til actionkameraer ombord i småfly uten at man går på tvers av regelverket eller utsetter seg selv eller andre for økt risiko. For å geleide allmennflymiljøet gjennom de bestemmelsene som gjelder for ulike klasser av fly, har tilsynet utstedt AIC 12/15.

Av AIC-en framkommer det at bærbare elektroniske enheter (PED – Portable Electronic Devices) med fordel kan benyttes, slik at man øker sikkerheten. Eksempelvis gjelder dette nettbrett med flygeplan, underveisnavigasjon og kart. Actionkameraer kan både brukes for å lage spennende opptak, men ikke minst kan det være et nyttig redskap for flyinstruktører under debrief av flygerelever.

Imidlertid gjelder særlige regler dersom flygeren vil fastmontere utstyret, og bestemmelsene vil blant annet være avhengig av om flyet er et såkalt EASA-luftfartøy eller om det er et nasjonalt regulert anneks-II-fartøy.

Helt fritt fram for portabel utrustning er det heller ikke: Fartøysjefen må forvisse seg om at bruken av utstyret ikke går utover sikkerheten.

Powered by Labrador CMS