BAKTERIER: Det er ikke på flyets toalett du finner flest bakterier.

Hvor på flyet er det mest bakterier?

Overraskende funn.

Publisert Sist oppdatert

Det er naturlig å anta at toalettet er det mest bakterierike området på et fly. 

En undersøkelse foretatt av det britiske helserådet i samarbeid med TravelMath viser at det er feil. Det er de nedfellbare bordene passasjerene spiser maten sin fra som har høyest konsentrasjon av bakterier, skriver hangar.no.

Testet fire fly og fem flyplasser

Undersøkelsene viser at bordflatene har nesten dobbelt så høye bakterieverdier som toalettene ombord. Også setebeltene på flyet er fulle av bakterier, ifølge testene som ble utført. 

Det ble foretatt målinger på fire fly og fem flyplasser.Resultatene viste til tider så høy bakteriekonsentrasjon at det var på randen av å være smittefare, skriver hangar.no.

Helserådet fant flest bakterier som stammer fra forkjølelse, men også oppkast og avføring var godt representert. De kunne heldigvis slå fast at de ikke fant spor av E. coli eller andre smittsomme avføringsbakterier.

- Økt tidspress = mindre vasking

TravelMath peker på at økt tidspress i flybransjen har ført til at man ikke får vasket bordene mellom hver eneste flyvning.

En enkelt maskin kan i løpet av en dag ha fraktet over tusen passasjerer. 

- Vi trenger en prosedyre som øker effektiviteten ved ombordstigning og avstigning, slik at kabinpersonalet får mer tid til å vaske mellom flyvningene, konstaterer de. 

Områdene med høyest bakteriekonsentrasjon på fly og flyplasser, ifølge undersøkelen:

1. Bordflaten på flyet

2. Drikkefonteneknapper

3. Knappen til luftventileringen over setet

4. Toalettflush-knappen

5. Setebeltespennen

6. Låsen til toalettet

Powered by Labrador CMS