PÅ BAKKEN: Orion-flyene på Andøya har ikke vært i luften siden torsdag.

Forsvarets Orion-fly på Andøya har stått på bakken siden torsdag

- Vi ser an situasjonen og tar en dag om gangen.

Publisert Sist oppdatert

Det er flere dager siden Orion-flyene på Andøya sist var i luften. Personellet er nedkjørt på grunn av mange oppdrag og den usikre situasjonen rundt flystasjonen at flyene har stått på bakken siden torsdag, melder NRK.

- Ikke tilrådelig å fly

I juni foreslo regjeringen å legge ned Andøya flystasjon og flytte nye maritime patruljefly til Evenes.  Saken er nå til behandling i Stortinget.

- Det er en helhetlig risikovurdering som ligger bak beslutningen. Folk er veldig spent på utfallet av forhandlingene om Forsvarets langtidsplan, og dermed ute av fokus. Da er det ikke tilrådelig å fly, sier leder for Norges Offisersforbund på Andøya, Stein-Håkon Eilertsen, til NRK.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på bekrefter overfor NRK at personellet har fått fri.

- Vi ser an situasjonen og tar en dag om gangen. Flyene er satt på bakken og de ansatte får et lite pusterom. Men dette går ikke går ut over beredskapen, sier major Elisabeth Eikeland.

Snart i mål?

Mandag kveld meldte NTB at regjeringspartiene tar sikte på å lande forsvarsforhandlingene på Stortinget tirsdag.

- Da tar man sikte på å komme i mål med hele langtidsplanen, opplyste de parlamentariske lederne Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) til nyhetsbyrået.

  • Fakta om Forsvarets langtidsplan
  • Langtidsplanen for Forsvaret angir hovedlinjer, forsvarspolitiske mål, oppgaver, ambisjonsnivå og ikke minst økonomiske rammer for Forsvaret for de neste 20 årene.
  • Regjeringen la fram sitt forslag 17. juni. Forhandlingene på Stortinget er nå i innspurten.
  • Regjeringen og Arbeiderpartiet er enige om hovedlinjene, inkludert store investeringer til kampfly, ubåter og overvåkingsfly.
  • Enigheten mellom de tre store innebærer etter det NTB forstår en økning av forsvarsbudsjettet neste år på 300 millioner kroner, samt omdisponeringer for 70 millioner kroner.
  • Endringene i neste års forsvarsbudsjett griper direkte inn i forhandlingene om neste års statsbudsjett som regjeringen fører med Venstre og KrF.
  • Langtidsplanen legger opp til å styrke Forsvaret med 165 milliarder kroner over de neste 20 årene. Samtidig skal det frigjøres over 40 milliarder kroner gjennom innsparinger og endret personellstruktur. Flere anlegg foreslås faset ut.      
  • Kilde: NTB
Powered by Labrador CMS