Første norske F-35 på vingene

Tirsdag 6. oktober kl 17.05 norsk tid tok Norges andre F-35 (AM-2) av som det første norske i luften, fra fabrikken i Fort Worth, Texas. Den amerikanske test-piloten Bill Gigliotti fra Lockheed Martin-fabrikken var på vingene 1 time og 32 minutter før han satte maskinen ned på banen igjen etter en prikkfri testflygning.

Første norske F-35 har vært i lufta. Foto: Lockheed Martin
Tekst: Martin Nilsen

– Vanvittig moro å få være til stede og se det første norske flyet som flyr, uttalte oberstløytnant Martin «Tintin» Tesli, sjefen for den norske avdelingen ved Luke Air Force Base etter flygingen.

Norges fly nr 1 skulle på vingene onsdag 7. oktober, men i skrivende stund foreligger ingen informasjon om flygingen er gjennomført eller hvordan det foreløp.

Nr 2 ble nr 1

Maskinen nr 2, med serienummer 5088 var påført en beskjeden, grå variant av Luftforsvarets emblem, den deltavinge-formede trekanten i en sirkel.

Den første testflygingen av Norges F-35 nr 2, er begynnelsen på avslutningen av testprogrammet som skal gjennomføres før de norske pilotene på Luke AFB får de to første flyene i november.
Test-pilot Gigliotti uttalte at flygingen hadde vært som forventet:

– Vi forventet ikke annet enn at flyet skulle fremvise fremragende egenskaper.

Også major Bjørn Tommy Eigeland fra Kampflyprogrammet var tilsede og kunne slå fast at flygingen hadde foregått knirkefritt, som man forventet.

I rute

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er godt fornøyd med at Forsvaret med dette er enda et skritt nærmere den formelle overdragelsen av flyene og å kunne begynne treningen med de nye flyene.

– De første norske flyene leveres til både riktig pris og tid. Gårsdagens testflyging viser at programmet er i rute, og er en viktig bekreftelse å få før Stortinget nå skal ta stilling til neste runde i anskaffelsen av F-35, sier forsvarsministeren.

Skjer mye på kort tid

– Test-turen tirsdag hadde som formål å teste at motor og styresystemer fungerer som de skal. Gjennom de neste ukene skal de to første norske flyene gjennom en rekke slike testflyginger før de flyttes til Luke Air Force Base.

Generalmajor Morten Klever er programdirektør i Kampflyprogrammet og har ansvar for den norske anskaffelsen av F-35.

Forsiden akkurat nå

Nyheter fra AVweb

More Experimental PMAs Likely

Owners of certified aircraft could soon have affordable access to a wide range of cutting-edge technology now...

Airbus CEO: Unmanned Aerial Vehicle To Fly This Year

Airbus will begin test flights of its flying taxi prototype by the end of the year, the company's chief executive...

NTSB: Pilot Received Type Rating Weeks Before Fatal Crash

The pilot of the Cessna Citation that crashed into Lake Erie in December had received his type rating in the jet...

Les mer

Fra NLF-Motor

Til toppen