Efan 2.0 – elektrisk luftfart rykker stadig nærmere

Airbus har elektrisk trekkplaster på ILA-flyshowet i Berlin.

(Bilde: Torkell Sætervadet)

(ILA – BERLIN) Airbus stadfester på nytt sine intensjoner om å levere et elektrisk serieprodusert småfly. Efan 2.0 er en toseter beregnet på treningsmarkedet, og under den internasjonale luftfartsutstillingen ILA var mock-ups av flyet viktige trekkplastere både på innendørs- og utendørsstanden til Airbus. 

Airbus bekrefter dessuten igjen at de har til hensikt å starte levering i slutten av 2017 eller begynnelsen av 2018, en leveringsplan som virker meget ambisiøs, tatt i betraktning at det er snakk om et sertifisert elektrisk fly som det ikke finnes komplette standarder og sertifiseringsspesifikasjoner til. Men der andre småflyprodusenter som Pipistrel må lære sertifiseringsmetodikk fra grunnen av, kan Airbus støtte seg på solid sertifiseringserfaring: Airbus er en viktig underliggende årsak bak selve etableringen av EASA som europeisk luftfartsmyndighet og burde ha bedre forutsetninger enn de fleste til å få et elektrisk fly sertifisert. Med seg på laget har de dessuten Siemens som etterhvert har produsert et stort antall motorprototyper for luftfart.  

 

Tilgjengelig fem timer pr dag

Selv om Efan 2.0 i motsetning til storesøsteren Efan 4.0 er et rent elektrisk fly, uttaler Airbus at flyet vil ha én times rekkevidde pluss en halvtime reserve. Flyet skal totalt være tilgjengelig i fem flytimer pr dag med en praktisk ladeprofil. Det er med andre ord ikke snakk om noe langturfly, men for initiell privatflygertrening vil maskinen kunne skjære drastisk ned på kostnadene. 

Et viktig element ved designen av flyet er å redusere støy til omgivelsene. Det er dette som er årsaken til at propellene er montert i kanaler. Støyen skal bli så marginal at flyet er kompatibelt med landingstrening i støysensitive områder. 

Et annet sæpreg er at flyet har to motorer. For flygeren skal det imidlertid likevel være som å operere et énmotors fly. 

 

Minimalistisk interiør

Fullskalamodeller av flyet er ikke noe nytt, men denne gangen fikk messegjestene også se nærmere på flyets interiør og kontrollpaneler. Twinmotoriseringen til tross: Flyet opereres med en etthåndtakskontroll. Påfallende er instrumenteringen som består av to nettbrett, hva visningsmedium angår.

Setene er komfortable og gir god støtte.
Setene er komfortable og gir god støtte. Foto: Torkell Sætervadet

Flyet har sentermontert stikke med trim på begge rorakser, og da Flynytt prøvesatt maskinen tydet alt på god komfort, suveren oversikt og panoramautsikt. Setene er komfortable og gir assosiasjoner til luksusbil snarere enn lette fly. 

Nå gjenstår det å se om Airbus klarer å holde det de lover med tanke på ytelser og framdriftsplan. 

Enkelt og minimalistisk: Med etthåndtakskontroll og en svært oversiktlig cockpit blir twin-maskinen Efan 2.0 svært enkel å fly.
Enkelt og minimalistisk: Med etthåndtakskontroll og en svært oversiktlig cockpit blir twin-maskinen Efan 2.0 svært enkel å fly. Foto: Torkell Sætervadet

Kommentarer (3)

Forsiden akkurat nå

Nyheter fra AVweb

FAA 20-Year Forecast Predicts Gradual Decline In Light GA

Piston-single fleet size and hours flown are expected to decrease roughly 0.8% annually over the next 20 years, says...

NTSB Finds Elevator Malfunction In Michigan Overrun

NTSB investigators have found that the right elevator was jammed on the chartered Ameristar Boeing MD-83 that ran off...

NASA Confirms Biofuels Cut Jet Pollution

Using a biofuel mix to power jet engines reduces particle emissions in their exhaust by as much as 50 to 70 percent...

Les mer

Fra NLF-Motor

Til toppen