HISTORIE:

FANT FLYVRAK: Under arbeidet med å anlegge en undersjøisk kabel ble det funnet deler av et flyvrak på havbunnen.

Flyvraket som ble funnet på bunnen av Nordsjøen kan stamme fra andre verdenskrig

Flydelene som ble funnet på havbunnen rundt 60 kilometer vest for Bryne kan stamme fra et bombefly av typen Short Stirling.

Publisert

Flyvraket som er funnet langs traseen til en planlagt strømkabel mellom Norge og England kan være et britisk bombefly fra andre verdenskrig. 

Tror det er britisk bombefly

Vrakdelene ble ifølge Statsnett funnet på bunnen av Nordsjøen rundt 60 kilometer vest for Bryne. 

- Fagfolk vi har rådført oss med, mener at flyvraket er et bombefly av typen Short Stirling, som spilte en viktig rolle i å levere forsyninger fra Storbritannia til den norske motstandsbevegelsen på slutten av andre verdenskrig, sier prosjektdirektør for strømkabelen North Sea Link, Thor Anders Nummedal, ifølge NTB.

Short Stirling var det første firemotors bombeflyet som ble tatt i bruk av Royal Air Force under andre verdenskrig. Når flyet var fullastet hadde maskinen problemer med å stige høyere enn 15 000 fot og var et lett bytte for tyske jagerfly.

KRIGSFLY: Et bombefly av typen Short Stirlign (No. 1651 HCU) etterfyller drivstoff i Waterbeach, rundt ti kilometer nord for Cambridge, i 1942..

- Den delen som er lettest å identifisere, er et hjul med den karakteristiske bøylen som halehjulene til Short Stirling var utstyrt med. Et av de andre bildene viser en sylinder fra en luftkjølt motor. Short Stirling var et firemotors fly med luftkjølt motor, sier Bengt Stangvik, flyhistorisk ekspert som arbeider for Avinor i Bodø, ifølge Statsnett.

Ifølge Sue Raftree i Joint Casualty and Compassionate Centre (JCCC) er funn i havet relativt sjeldne, og det er behov for flere bevis før man kan bekrefte hvilket fly det er snakk om.

Arbeidet med å legge den 720 kilometer lange undersjøiske strømkabelen skal begynne i 2018. Det var under en av undersøkelsene som ble foretatt for å legge til rette for installeringen at flydelene ble funnet. Kabelen blir nå lagt utenom flyvraket. 

Seks maskiner er ikke gjort rede for

Det er anslått at allierte fly gjennomførte mellom 1200 og 1300 flyvninger med utstyr til Milorg, flesteparten av dem fra høsten 1944 til våren 1945.

Drøyt 700 av dem er registrert som vellykket levering av forsyninger som våpen, ammunisjon, uniformer, sigaretter og whisky, skriver NTB.

SAVNEDE FLY: Disse seks Short Stirling-maskinene er ikke gjort rede for etter at de forsvant da de skulle droppe forsyninger til Milorg..

30 allierte fly forsvant mens de utførte oppdragene, hvorav 19 av dem var av typen Short Sterling. Seks av disse flyene er ikke gjort rede for.

Powered by Labrador CMS