Panthera spinntestet med glans

Pipistrels nye firesetersfly Panthera er tross redningsskjermen designet for å kunne tas ut av spinn. Nå er det krevende spinntestingsprogrammet fullført. Den slovenske flyprodusenten sier seg svært fornøyd med resultatet og kvitterer med en demovideo.

Turflyet Panthera viser seg lett å ta ut av spinn. Dette bildet er tatt fra Flynytts test av Panthera tidligere i år. Foto: Torkell Sætervadet
Turflyet Panthera viser seg lett å ta ut av spinn. Dette bildet er tatt fra Flynytts test av Panthera tidligere i år. Foto: Torkell Sætervadet (Bilde: )

Spinntestingen er ledd i arbeidet med å oppnå typesertifisering, og med fullførte spinntester er nok en milepæl for Panthera-prosjektet nådd.

Pipistrel feiret begivenheten med en video tatt opp med actionkamera fra tre ulike vinkler som viser spinn i ti omdreininger før uttak, og det med fire personer og tre-kvart fulle tanker.

– Vi er veldig glad for å kunne bekrefte at vi tross det dårlige været i sommer klarte å gjennomføre alle testflightene som kreves for spinntestingen som er ledd i sertifiseringen av Panthera, skriver Pipistrel i en pressemelding.

– Panthera oppfører seg som forventet i alle konfigurasjoner som regelverket for EASA CS-23 og FAR-23 forutsetter, det vil si med CG plassert lengst mulig foran og lengst mulig bak, med flaps i alle posisjoner, med hjulene ute og inne, med power på tomgang eller maks, med fulle eller asymmtrisk tomme tanker, med videre. Spinntestprogrammet var en komplett suksess, skriver Pipistrel videre.

– Testene bekrefter at vi ikke trenger å gjøre noen modifikasjoner av skroget, og vi slipper derfor å endre på de allerede designede produksjonverktøyene eller på støpeformene. Det faktum at heller ingen av systemene ombord forutsetter endringer, sier litt om den fantastiske designen, skryter Pipistrel-sjef Ivo Boscarol.

– Det er knapt til å tro, men selv etter spinn i ti fulle turn, kan Panthera tas ut av spinnet med mindre enn én omdreining til, bare ved å slippe alle kontrollene, avslutter Boscarol.

Testteamet er så stolt av resultatet at de har laget en video som demonstrerer spinn fra tre kameravinkler.

Forsiden akkurat nå

Nyheter fra AVweb

Aero: Atol 650 Amphib Finds U.S. Manufacturer

An investor group based in Maine says it will manufacture the Atol 650, a Finnish-designed high-performance light...

China Hungry For Skyhawks

For the 13th time, China has released a Five-Year Plan – a series of social and economic initiatives that has...

Cutter Authorized As Sales/Service Rep For Pilatus

With almost 20 percent of the global fleet of Pilatus aircraft operating in the Southwest United States, Cutter...

Les mer

Fra NLF-Motor

Til toppen