Panthera spinntestet med glans

Pipistrels nye firesetersfly Panthera er tross redningsskjermen designet for å kunne tas ut av spinn. Nå er det krevende spinntestingsprogrammet fullført. Den slovenske flyprodusenten sier seg svært fornøyd med resultatet og kvitterer med en demovideo.

Turflyet Panthera viser seg lett å ta ut av spinn. Dette bildet er tatt fra Flynytts test av Panthera tidligere i år. Foto: Torkell Sætervadet (Bilde: )

Spinntestingen er ledd i arbeidet med å oppnå typesertifisering, og med fullførte spinntester er nok en milepæl for Panthera-prosjektet nådd.

Pipistrel feiret begivenheten med en video tatt opp med actionkamera fra tre ulike vinkler som viser spinn i ti omdreininger før uttak, og det med fire personer og tre-kvart fulle tanker.

– Vi er veldig glad for å kunne bekrefte at vi tross det dårlige været i sommer klarte å gjennomføre alle testflightene som kreves for spinntestingen som er ledd i sertifiseringen av Panthera, skriver Pipistrel i en pressemelding.

– Panthera oppfører seg som forventet i alle konfigurasjoner som regelverket for EASA CS-23 og FAR-23 forutsetter, det vil si med CG plassert lengst mulig foran og lengst mulig bak, med flaps i alle posisjoner, med hjulene ute og inne, med power på tomgang eller maks, med fulle eller asymmtrisk tomme tanker, med videre. Spinntestprogrammet var en komplett suksess, skriver Pipistrel videre.

– Testene bekrefter at vi ikke trenger å gjøre noen modifikasjoner av skroget, og vi slipper derfor å endre på de allerede designede produksjonverktøyene eller på støpeformene. Det faktum at heller ingen av systemene ombord forutsetter endringer, sier litt om den fantastiske designen, skryter Pipistrel-sjef Ivo Boscarol.

– Det er knapt til å tro, men selv etter spinn i ti fulle turn, kan Panthera tas ut av spinnet med mindre enn én omdreining til, bare ved å slippe alle kontrollene, avslutter Boscarol.

Testteamet er så stolt av resultatet at de har laget en video som demonstrerer spinn fra tre kameravinkler.

Forsiden akkurat nå

Nyheter fra AVweb

More Experimental PMAs Likely

Owners of certified aircraft could soon have affordable access to a wide range of cutting-edge technology now...

Airbus CEO: Unmanned Aerial Vehicle To Fly This Year

Airbus will begin test flights of its flying taxi prototype by the end of the year, the company's chief executive...

NTSB: Pilot Received Type Rating Weeks Before Fatal Crash

The pilot of the Cessna Citation that crashed into Lake Erie in December had received his type rating in the jet...

Les mer

Fra NLF-Motor

Til toppen