Ny rekorddeltakelse på Akro-NM

27 akropiloter og åtte fly deltar på årets NM i Aerobatics som i dag startet på Eggemoen. Det er ny rekorddeltakelse for norgesmesterskapet som gjennomføres i helgen.

Tekst og foto: Lars Brede Grøndahl

– Det flys i fire klasser; basic, sportsman, intermediate og advanced. Felles for alle utøverne er kravet om å holde seg innenfor «boksen», som utgjør en kubikk-kilometer, sier Morten Belstad, leder i Aerobatics Club of Norway (ACN).

De fire klassene har hvert sitt kjente program og et friprogram som hver flyger lager selv. I klassene intermediate og advanced, utdeles det et ukjent program kvelden før konkurransedagen. Hver pilot får bare et forsøk.

– Det er ikke lov å trene i flymaskinen på det ukjente programmet, men opp til hver enkelt å visualisere og trene på det mentalt, forteller Morten Belstad.

Tre dommere gir poeng

På bakken sitter tre dommere, som gir poeng etter hver runde. Maksimal score er 10. Under VM i Dubnica nad Vahom lå snittet på de beste like i underkant av 8.

Norge har tidligere i år vært representert under VM i Slovakia (WAAC 2014) med tre piloter fra Kjeller, som alle fløy Extra EA 230 LN-ACN.

For en drøy uke siden var det Nordisk mesterskap i Skövde i Sverige.

– Vi var åtte piloter, sier Belstad, som debuterte i klassen advanced og fikk en 6. plass.

– Det er en fantastisk sport, med et stort aldersspenn, fra tidlig i 20-årene til godt opp i 70-årene. Hvert år er det treningssamlinger, hvor det utveksles erfaringer og gode tips. På sikt håper jeg vi får mange gode piloter. Det gror godt i akromiljøet i Norge, ihvertfall!

Powered by Labrador CMS